ELENA ADAȘAN: „DE CE REBECA? FIINDCĂ REBECA A FOST OCROTITOAREA TUTUROR PERSOANELOR NEVOIAȘE. CU TOȚII, TINERI ȘI VÂRSTNICI, BĂRBAȚI ȘI FEMEI, CĂSĂTORIȚI ȘI CELIBATARI, PUTEM IMITA EXEMPLUL EI DE CREDINȚĂ”

40

În interviul de azi discutăm cu Elena Adașan, Directorul Centrului Medico-Social de zi „Rebeca”. CMS de zi „Rebeca”, reprezintă o instituție publică de asistență medico-socială, care prestează servicii medico-sociale de îngrijire persoanelor vârstnice și/sau cu dizabilități, dependente de grija altora, persoanelor cu boli cronice din pătura social-vulnerabilă, oferind o gamă largă de servicii medico-sociale atât la domiciliu cât şi în cadrul centrului. Un lucru de remarcat este că serviciile se oferă gratuit, la indicația medicului. Centrul colaborează și cu voluntarii. Deci, dragi cititori, fiți atenți la activitatea centrului și poate, pe parcurs, vă implicați și voi în această muncă nobilă.

ORAȘUL MEU: Cum a apărut ideea înființării centrului și de ce „Rebeca”?

ELENA ADAȘAN: „Centrul a fost creat în mun. Bălți în urma implementării proiectului „Dezvoltarea serviciilor de îngrijire la domiciliu în partea de Nord a Republicii Moldova 2013-2015”, în baza Memorandumului de înțelegere din 05.03.2013 şi a Contractului de cooperare din 01.04.2013, încheiate între „Caritas Czech Republic”, Primăria mun.Bălţi şi Asociaţia Obştească „Homecare”, cu suportul financiar al Agenției Cehe pentru Dezvoltare, prin programul Republicii Cehe Cooperare pentru Dezvoltare.  Ideea de a întinde o mână de ajutor persoanelor cu vârstă înaintată  și persoanelor cu grad de dizabilități, aflați la nevoie din mun. Bălți a venit din partea dnei Tamara Adașan, directorul AO „Homecare”, mun. Chișinău.

De ce Rebeca? Fiindcă Rebeca a fost ocrotitoarea tuturor persoanelor nevoiașe. Curajul, hărnicia, ospitalitatea și umilința ei ne umplu de admirație! Cu toții, tineri și vârstnici, bărbați și femei, căsătoriți și celibatari, putem imita exemplul ei de credință.”

ORAȘUL MEU: Cine sunt oamenii care beneficiază de pe urma activității centrului?

ELENA ADAȘAN: „CMS de zi „Rebeca”, reprezintă o instituție publică de asistență medico-socială, care prestează servicii medico-sociale de îngrijire persoanelor vârstnice și/sau cu dizabilități, dependente de grija altora, persoanelor cu boli cronice din pătura social-vulnerabilă, oferind o gamă largă de servicii medico-sociale atât la domiciliu cât şi în cadrul centrului. Serviciile se acordă individualizat, reieşind din necesităţile bio-psiho-sociale ale beneficiarului, asigurând continuitatea rezultatelor şi oferind oportunităţi de reabilitare. Toate serviciile sunt acordate gratuit, la indicaţia strictă a medicului.”

ORAȘUL MEU: Cum a decurs proiectul: „Servicii integrate – vârstnici în siguranță” și pe câtă lume a ajutat?

ELENA ADAȘAN: „Proiectul „Servicii integrate – vârstnici în siguranță” a fost realizat cu success.  În perioada poiectului am obținut următoarele rezultate:

  • Crearea Centrului de instruire pentru rudele persoanelor dependente de casă/pat funcțional;
  • Crearea Clubului seniorilor vârstnici funcțional.”

ORAȘUL MEU: Ce parteneri aveți și ce proiecte ați reușit să implementați în 2020?

ELENA ADAȘAN: „Partenerul principal al CMS de zi „Rebeca” este Asociația Obștească „HOMECARE”, care ne-a creat și ne-a fost alături pe tot parcursul acestor ani de activitate. Totodată, în anul 2020 am realizat cu succes Proiectul privind fumizarea produselor medicale pentru COVID-19 pentru îngrijitorii persoanelor în etate, cu suportul financiar al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă.”

ORAȘUL MEU: Dar care sunt planurile pentru 2021?

ELENA ADAȘAN: „Colaborarea cu diferiți agenți economici pentru obținerea finanțării suplimentare a CMS „Rebeca” sau a ajutoarelor umanitare destinate beneficiarilor.”

ORAȘUL MEU: Ați ajutat foarte multă lume. Totuși, care sunt trei realizări, cu care vă mândriți în mod deosebit?

ELENA ADAȘAN: „Da, am ajutat foarte multe persoane aflate în dificultate și continuăm să le ajutăm. Nu am numărat realizările, dar sunt mândră de fiecare realizare, de faptul că-i mângâiem pe cei aflați în suferință, că dăruim cu blândețe sfaturi, reușind astfel să prevenim situațiile neplăcute.”

ORAȘUL MEU: Care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă centrul în activitatea sa și ce soluții optime vedeți? Tot în același sens, cum sunt relațiile centrului cu Primăria Bălți?

ELENA ADAȘAN: „Probleme mari nu întâlnesc, iar problemele mici, care apar, le rezolvăm cu ajutorul lui Dumnezeu. Cu Primăria Bălți avem relații foarte bune.”

ORAȘUL MEU: Care sfaturi părintești vă servesc drept motto în activitate și în viață?

ELENA ADAȘAN: „Mama adesea îmi spunea – „Fiica mea, viața s-o trăești în așa fel încât să ți se observe prezența, dar când vei pleca din acel loc, să ți se simtă lipsa.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.