DIN PRIMA SURSĂ: TABARCEA OLESEA: «NOI, CLINICA JURIDICĂ, AM FOST MEREU FERMI, CHIAR ŞI ÎN CELE MAI GRELE TIMPURI PENTRU ORGANIZAȚIE, SĂ RĂMÂNEM ÎN SECTORUL NON-PROFIT»

503

Cu toții ştim că serviciile juriştilor sunt foarte utile, dar şi costisitoare. Există, însă, la Bălți o instituție, care oferă asistență juridică gratuită. Instituția există de 19 ani şi în tot acest timp a optat să-şi păstreze statutul de organizație non-profit. Mai multe aflați din interviul realizat cu Doamna Tabarcea Olesea, Directoarea Asociației Obşteşti «Clinica Juridică Universitară».

Oraşul meu: Prima întrebare are scop informațional. Cine se poate adresa la Clinica Juridică şi în ce cazuri o poate face?

Tabarcea Olesea: Clinica Juridică este organizație necomercială prestatoare de servicii juridice gratuite, precum asistența și consultanța juridică și diverse activități de abilitare și informare a populației pe domeniul juridic din nordul țării.

La Clinica Juridică se pot adresa, în principiu, toți cei care au nevoie de un sfat juridic. Vom explica ce trebuie să facă persoana, cine ar putea-o ajuta și la care instituție specializată/competentă este nevoie să se adreseze. De asemenea, vom informa omul despre oportunitățile de asistență juridică garantată de stat, asigurate de către Consiliul Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat (oficiile teritoriale, în special cel din mun. Bălți, strada Mihai Sadoveanu, 2, tel: (0231) 61-316).

Dar asistența și consultanța specializată se va acorda unor categorii separate de nevoiași: pentru cei care nu au posibilitatea să își permită serviciile juridice cu plată (se verifică capacitatea de plată a beneficiarului). Pot beneficia de asistență juridică persoanele de vârsta a 3-a, cei neîncadrați în câmpul muncii, ca urmare a consecințelor legate de Pandemia COVID-19, persoanele cu diverse dizabilități, reprezentanții minorităților etnice din nordul țării și locuitorii rurali.

Oraşul meu: Cum vă pot găsi oamenii, care au nevoie de asistență juridică?

Tabarcea Olesea: Începând cu 1 mai 2021, Clinica Juridică pune accent sporit pe facilitarea accesului la serviciile de asistență și informare juridică gratuită pentru cei mai vulnerabili și nevoiași și, cu acest scop, și-a localizat oficiul într-un spațiu mai accesibil și mai comod pentru toți locuitorii mun. Bălți și a regiunii de nord, care se adresează.

Ne găsiți mai ușor, pe adresa strada Mircea cel Bătrîn 81, oficiul 53 (acces la oficiul cu rampă), în imediata apropiere de drum și stația de troleibuze de pe strada 31 August 1989 (cercul de la Podul Chișinăului).

Orice întrebare din domeniul juridic și programarea unei vizite la consultație se face la numărul de telefon: 079014477 (revenim cu un sunet, la necesitate, cu mare drag).

Utilizatorii activi de rețele sociale pot să ne găsească și în spațiul online: pagina de FB: https://www.facebook.com/clinicajuridicabalti , cu un mesaj sau la adresa de e-mail: consultatiicju@gmail.com sau clinicabalti@gmail.com

Oraşul meu: Planificați unele proiecte, care să popularizeze Clinica Juridică, astfel încât mai mulți oameni să cunoască despre existența organizației?

Tabarcea Olesea: Mulțumesc pentru întrebare! Este activitatea zilnică a organizației de a informa și a populariza serviciile de asistență juridică pro bono în nordul Moldovei. Recent, la 31 mai a.c. a finisat un program național, de 13 luni, cu sloganul „Campania Națională pentru o Justiție Sănătoasă”, în cadrul Proiectului USAID „Acces la Justiție în Moldova”, implementat de către  Millennium DPI, care a acordat posibilitatea Clinicii Juridice și altor organizații din domeniul juridic și mass media de a facilita accesul la justiție pentru cele mai vulnerabile categorii de cetățeni din nordul țării și a informa locuitorii din nordul țării despre existența organizației.

Și da, continuăm de a implementa proiecte în domeniul juridic, în special, cele de asistență, informare și educație juridică, pentru a urma direcția strategică a organizației, cea de a promova drepturile omului și a facilita accesul la justiție pentru cei mai vulnerabili.

Oraşul meu: Clinica Juridică este un ONG necomercial, care există deja de 18 ani. Domeniul juridic aduce, de obicei, mulți bani. Ați avut de-a lungul timpului ideea sau propunerea să transformați clinica într-o organizație comercială sau semi-comercială (de exemplu prin prestarea serviciilor juridice contra cost persoanelor, care nu sunt social vulnerabile)?

Tabarcea Olesea: Așa este, anul acesta chiar curând, la 19 iulie, Clinica aniversează 19 ani de activitate necomercială intensă, fructuoasă și continuă. De-a lungul timpului, organizațiile necomerciale au „suferit” diverse transformări și provocări de a trece în sectorul comercial sau parțial-comercial.

Noi, Clinica Juridică, am fost mereu fermi, chiar și în cele mai grele pentru organizație timpuri, să rămânem în sectorul non-profit! Avem și menținem ferma convingere că un concept de „clinică juridică„ în Moldova ar trebui să continue pe filiera non-comerț, non-profit și utilitate publică. Motivația, entuziasmul și dedicația echipei sunt cele mai importante premise, care au ajutat păstrarea conceptului inițial și activității necomerciale a organizației (chiar dacă o mare parte din lucru se face în bază de voluntariat, dar nouă ne place).

Oraşul meu: Care at fi motivele scăderii drastice în ultimii ani al numărului de studenți la facultatea de drept?

Tabarcea Olesea: Una dintre direcțiile de bază a activității Clinicii Juridice este instruirea practică a studenților de la Facultatea de Drept în cadrul unui Laborator de instruire practică juridică.

Întrebarea este una extrem de actuală nu doar pentru Facultatea de Drept, ci în general, pentru toate facultățile din țară. Dacă în perioada anilor 2002 – 2010, Clinica instruia practic un număr mediu de 45 – 55 de studenți anual, atunci în ultimii 10 ani, numărul de voluntari încadrați în Clinică este în mediu de 16-24 de studenți (cei cu acte de voluntari și carnete de voluntari).

Prima cauză a scăderii numărului de studenți la facultățile de drept din țară a fost una de restricționare/limitare a numărului de abiturienți la Facultățile de drept, făcută de Guvern/Ministrul Educației. Cu toate acestea, Facultățile de Drept din țară rămân a fi în topul celor mai dorite facultăți și locurile la admitere sunt mereu completate.

Oraşul meu: Pe lângă specialişti calificați, aveți şi mulți studenți-voluntari de la facultatea de drept. Ce beneficii aduce voluntariatul la Clinica Juridică?

Tabarcea Olesea: Programul de voluntariat în cadrul Clinicii Juridice a evoluat pe parcursul timpului. La moment, voluntariatul în cadrul Clinicii are beneficii considerabile pentru studenții de la Facultatea de Drept din cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” din mun. Bălți.

În primul rând, Clinica este organizație gazdă a activității de voluntariat încă din anul 2016, ceea ce înseamnă că, pe lângă abilități practice în domeniul juridic, studenții juriști acumulează și o practică de lucru, în baza legii cu privire la voluntariat. Ceea ce înseamnă că, la final de studii, activând în baza carnetului de voluntar (eliberat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al RM), studentul are deja un stagiu de muncă oficial, echivalent cu perioada de activitate în organizație.

Cum credeți: e avantaj? E beneficiu?

E o oportunitate minunată de a deveni specialist deja în timpul studiilor și de a accede în câmpul muncii mai ușor și mai prioritar față de alți candidați.

Oraşul meu: Clinica Juridică există din proiecte. Colaborați şi cu autoritățile publice locale. Cu ce parteneriate vă mândriți? Primăria Bălți ajută în vreun fel clinica?

Tabarcea Olesea: Așa este, Clinica este o organizație necomercială, care activează în exclusivitate în bază de proiecte, elaborate și implementate de o echipă de specialiști dedicați atât domeniului juridic și educațional, cât și celui non-profit, asociativ.

În toți anii de activitatea cea mai prosperă și cea mai eficientă colaborare o avem cu Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și cu instituțiile de drept din țară. APL-urile din nordul țării sunt parteneri fideli și deschiși pentru acțiunile de abilitare și informare juridică a populației.

Posibil că nu e corect să considerăm că Primăria, în general, ar trebui să ajute, în vreun fel, organizațiile necomerciale. Ajutorul, trebuie să fie unul reciproc, bazat pe colaborare și parteneriat și îndreptat spre soluționarea unor probleme comunitare.

Oraşul meu: Ce programe/proiecte au demarat la Clinica Juridică în anul de studii 2020-2021?

Tabarcea Olesea: Anul 2020 – 2021, a adus multe provocări în activitatea organizației. Continuăm stabil asistența juridică gratuită, abilitarea și informarea locuitorilor rurali din tot nordul țării despre accesul la justiție, prin diverse acțiuni și activități comunitare. În 2020 am continuat și programul de voluntariat, indiferent de situația dificilă și restricțiile legate de COVID-19, prin activități online și, parțial, fizic.

La moment, organizația are suportul Suediei de a se dezvolta instituțional, cu scopul de a asigura populația din nordul țării cu servicii de asistență stabile, continue și de durată și de calitate, nu doar în mun. Bălți, ci și într-un număr cât mai mare de localități rurale din cele 12 raioane din nordul țării.

Implementăm proiecte diverse din diferite domenii ale dreptului: protecția consumatorilor și siguranța alimentară, accesul la serviciile juridice a persoanelor victime ale discriminării. Am încheiat cu succes și un proiect social, în care am contribuit la dezvoltarea a două servicii sociale „Locuința Protejată” pentru 10 persoane cu dizabilități intelectuale și psiho-sociale din cadrul Centrului de Plasament Temporar pentru Persoane cu Dizabilități (adulte) din mun. Bălți. Ne-am implicat și în monitorizarea strategiei anticorupție, la nivel local, în câteva APL-uri din nordul țării și am contribuit la realizarea unui proiect național „Activarea Reformei Guvernanței pentru Îmbunătățirea Dezvoltării”, implementat de către Asociația Europeană pentru Democrații Locale (ALDA Europe).

Nu ne oprim doar la aceste inițiative și proiecte, dar suntem  într-o continuă dezvoltare și mișcare spre noi și interesante proiecte și colaborări, cu impact major pentru oameni, în diverse domenii ale dreptului și sfere sociale.

Oraşul meu: Aveți o statistică privind numărul cazurilor câştigate de persoane în instanța de judecată după asistența primară primită la Clinica Juridică?

Tabarcea Olesea: Statistică avem. Este o acțiune constantă de monitorizare și evaluare a activității organizației prin colectare de date și informații. Dar aș dori să accentuez că, asistența juridică, nu are, mereu, finalitatea în instanță. În general, rolul nostru și al altor organizații este de a soluționa problemele juridice ale oamenilor prin căi extrajudiciare. Iată de ce, se pune accent deosebit pe informare și prevenire.

Oraşul meu: Fiecare domeniu are profesionişti şi oameni care trebuie să mai muncească până ajung la acest nivel. Ce îl face pe un jurist să fie profesionist?

Tabarcea Olesea: Nu mă pot expune pentru toate domeniile și pentru toți profesioniștii, dar despre mine aș putea zice că, pentru a fi un bun profesionist, în primul rând, trebuie să îți placă ceea ce faci, să fii dedicat și să tinzi de a cunoaște cât mai multe în domeniul profesiei.

Dar nu în ultimul rând, să nu uităm că lucrăm cu oamenii și pentru oameni!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.