DIN PRIMA SURSĂ: SERGIU BURLACU DESPRE ÎNFIINȚAREA CONSILIULUI CONSULTATIV CETĂȚENESC

234
  1. Cum a apărut ideea de a crea un astfel de consiliu?

De mai mult timp port discuţii cu colegii din dreapta Prutului privind preluarea bunelor practici. Am observat că mai multe localităţi din România acordă o atenţie sporită implicării societăţii civile în procesul decizional. Astfel, apropiindu-se de grijile reale ale cetăţenilor şi permiţând locuitorilor să se implice prin oferirea soluţiilor către Administraţiile Locale.

Consider că noi, bălţenii,  nu  trebuie să stăm în urmă la acest capitol, dar trebuie să dezvoltăm spiritul civic în noi.

Consiliul Consultativ Cetăţenesc tocmai ar putea reprezenta instrumentul necesar societăţii civile pentru a propune soluţii administraţiei oraşului.

  1. Care este importanța sa pentru bălțeni și ce așteptări aveți de la acest proiect?

De mai mult timp observăm că locuitorii oraşului nostru sunt nemulţumiţi de unele sau alte servicii, de activitatea întreprinderilor sau de deciziile luate de Consiliul Municipal.

CCC va putea da un vot consultativ la fiecarea proiect de decizie dezbătut la şedinţele Consiliului Municipal, va veni cu iniţiative şi critici. Astfel, se va înfiinţa o structură indermediară între primărie şi cetăţeni, care va ţine echilibrul şi va duce la eficacitate în tot ceea ce ţine de Administraţie Publică Locală.

  1. Cine poate face parte din Consiliul Consultativ Cetățenesc, care v-a fi procedura de aderare la acest consiliu și din câți membri va fi compus?

Îmi doresc ca membru să poată deveni oricine crede că poate şi trebuie să ajute oraşul.

Desigur, ar fi bine ca din cei 13-19 membri să facă parte reprezentanţi ai domeniului afacerilor, asociaţiilor de locatari, organizaţiilor non-guvernamentale, culturii, sportului, construcţiilor, cadrului didactic, organizaţiilor studenţeşti, academic, mediului, ş.a

Scopul este unul singur, consolidarea cetăţenilor în jurul problemelor oraşului şi identificarea soluţiilor viabile.

  1. Care este perioada aproximativă în care CCC își va începe activitatea?

Aici, depinde cum acesta va fi privit de colegii din Consiliul Municipal Bălţi şi de primarul municipiului Bălţi. Regulamentul este pe ultima sută de metri. Sper până în sfârşitul lunii să fie perfectat. Desigur, mi-aş dori să apară de la începutul lunii septembrie, însă timpul a demonstrat că pentru a pune o temelie rezistentă pentru un proiect, este nevoie de puţin timp.

  1. Vă doriți un CCC apolitic. De ce e atât de important ca activitatea respectivului consiliu să fie anume în afara politicului?

Politicul mereu a încercat să impună opiniile proprii, ca fiind cele corecte, astfel, adesea distanţându-se de cetăţeni. CCC apolitic, înseamnă reprezentarea intereselor cetăţeneşti, o democraţie populară reprezentată de o structură non-politică şi non-profit.

  1. Sunteți la etapa elaborării Regulamentului Consiliului Consulatativ Cetățenesc. Care sunt principalele atribuții ale viitorilor consilieri?

Activitatea Consiliului Consultativ Cetățenesc are drept scop identificarea problemelor cu care se confruntă cetățenii Municipiului Bălţi, stabilirea priorităților în rezolvarea acestora din punctul de vedere al locuitorilor, pentru promovarea de către Primarul Municipiului Bălţi și Consiliul Local al Municipiului Bălţi a soluțiilor optime pentru toți cetățenii.

Acesta este unul dintre obiectivele de bază ale CCC. Desigur, nu în ultimul rând, este vorba despre transparenţa decizională, chestiune importantă în cultivarea încrederii cetăţenilor în administraţia locală cât şi în Consiliul Municipal.

Acest proiect, este unul pe care îl măcinăm împreună cu echipa PUN din Bălţi de ceva timp şi am considerat că este timpul oportun pentru a-l promova.

Am reiterat de mai multe ori, Administraţia Publică Locală trebuie să stea în slujba cetăţenilor, şi sper ca acest proiect să apropie executivul de această obligaţiune şi mai mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.