DIN PRIMA SURSĂ: NONNA MIHALCEAN :„FĂ CEEA CE FACI BINE! – ȘI BINELE NU SE VA LĂSA AȘTEPTAT!”

99

Ești tânăr, locuiești la Bălți și vrei să faci multe lucruri frumoase pentru tine, dar și pentru oraș? Cauți modalități de autodezvoltare? Despre oportunități, ce poți face și în ce mod le poți face pe toate vezi în interviul realizat cu doamna Nonna Mihalcean, șefa Centrului de Tineret „CRAT”, membru fondator al AO „CIDP Anima” și al primei platforme de socializare și dezvoltare personală din R. Moldova Anticafeneaua din Bălți”.

Orașul meu : Ați declarat: „Anul 2020 este un an deosebit pentru noi, pentru că am reușit să implementăm mai multe proiecte pentru municipiul Bălți.” Cine sunt partenerii Dumneavoastră și care sunt cele mai mari proiecte din anul pandemic?

Nonna Mihalcean : Toate proiectele au o valoare deosebită pentru noi, din motiv că în fiecare a fost depus suflet și dedicație. Printre proiectele anului 2020 se enumeră „#Săptămâna Națională a Voluntariatului” în care am implicat 30 de coordonatori locali și peste 45 de localități din întreaga țară. Un proiect frumos, în care au fost antrenați cca 1650 de voluntari din țară, în peste 150 de activități, toate cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. Un alt proiect cu care ne mândrim este „Youth Media Marathon Bălți”, în care am abilitat un grup de 12 tineri din Nord în media și arta jurnalistică și am elaborat cu ei 4 materiale tematice. Proiectul se desfășoară în colaborare cu AO Asociația Reporterilor Media Nord și acum se află la etapa de Concurs online al materialelor realizate de tinerii jurnaliști. O altă experiență inedită am avut-o în cadrul implementării proiectului „Tinerii Anticafenelei pentru un mediu sustenabil prin servicii publice de calitate” cu susținerea UE, implementat în municipiul Bălți. Astfel, în toamna anului 2020 am abilitat 7 tineri Ambasadori ECO, care la moment livrează ore informative eco de la egal la egal pentru colegii lor în școli, dar și am venit cu un element de infrastructură în municipiu. Acesta se regăsește în curtea Gimnaziului Nr. 14 prin instalarea a 8 corpuri de iluminat stradal în bază de becuri led cu panouri solare.

Orașul meu : „Tinerii Anticafenelei pentru un mediu sustenabil prin servicii publice locale calitative” este un proiect, care presupune deplasarea în școli și instruirea tinerilor pentru un mediu înconjurător sănătos. La ce etapă se află acum proiectul și câte vizite ați reușit să faceți?

Nonna Mihalcean : Inițiativa a avut drept obiectiv abilitarea unui grup de 7 Ambasadori din 7 instituții de învățământ din municipiu. În toamna anului 2020, acest grup a fost abilitat în domeniul eco, prestării serviciilor publice de calitate, decidenți, Energie Eficientă și Managementul Energetic. Ambasadorii și-au format competențe de a transmite informația utilă în tehnica de la egal la egal. La moment, în tandem cu mentorul echipei, Ambasadorii au realizat 11 sesiuni info, pentru 6 clase de elevi din Liceul Teoretic „Bogdan Petriceicu Hașdeu” și Centrul de Excelență în Alimentație Publică Bălți. Urmează să fie organizate lunar minim 7 ore informative, în fiecare instituție parteneră câte o oră eco. O să încheiem proiectul cu un eveniment de amploare – EXPO FORUM, în luna mai, unde vom avea o serie de activități, printre care ateliere de lucru, handmade, defilare de modă eco, etc… expoziții de machete cu elemente eco ale instituțiilor publice din oraș prezentate de 7 echipe, din 7 școli din Bălți.

Orașul meu : Cum sunt apreciate de trecători cele opt panouri solare instalate în cadrul proiectului și care sunt costurile?

Nonna Mihalcean : Un panou cu serviciile de instalare ne-a costat 5778 lei. Aceste panouri asigură cu lumină teritoriul a 3 instituții publice și oferă siguranță trecătorilor, copiilor din școală și locuitorilor. Din ziua instalării, am primit mai multe recenzii de la trecători și locuitorii regiunii, care preferă aceată curte pentru plimbările de seară. Feed-back-ul a fost unul pozitiv și lăudabil, iar administrația Gimnaziului nr. 14, căruia i s-a transmis la balanță bunurile, s-a prezentat foarte mulțumită și entuziasmată de o asemenea soluționare a problemei de mulți ani – lipsa posibilităților financiare de a reconecta pilonii de iluminare stradală, care se aflau la balanța instituției.

Orașul meu : „CRAT”, „Anima” și „Anticafeneaua”… La ce organizație țineți cel mai mult și cum a apărut ideea fondării lor?

Nonna Mihalcean : CRAT este o instituție publică cu gestiunea la Direcția Învățământ, Tineret și Sport și are o istorie de activitate de mai bine de 17 ani. Personal am început să activez la CRAT din 2012, în calitate de  conducător de cerc și aici am îndrăgit activitatea cu tinerii. Am depus suflet pentru a munci la CRAT, dar viziunea acestei organizații în 2012 nu a coincis cu a mea, de aceea, în 2016, când am avut marele noroc să preiau coordonarea Centrului, am trecut la muncă și mai asiduă și am recrutat o echipă tânără de specialiști, cu care am adus noul și în premieră tot ceea ce este acum la CRAT. Anima este și ea un produs al meu, o viziune non-formală și independentă de lucru cu tinerii și dezvoltare a sectorului de tineret. A fost fondat în 2012 și a prevăzut atragerea de fonduri pentru dezvoltarea sectorului de tineret din Nordul Țării. Mai bine de 8 ani, coordonez această instituție și creștem ca echipă, ca viziune și inițiative implementate. La moment, ne mândrim cu cei peste 30 de parteneri, cu care am implementat peste 20 de inițiative, unele de durată, altele mai mici, dar toate cu suflet și impact maxim asupra comunității. Anticafeneaua este un spațiu unic în R Moldova, de socializare și dezvoltare personală, care este cumva produsul activității a 2 organizații: Anima ca fondator și susținător permanent din sectorul asociativ și CRAT, ca fondator și partener permanent din sectorul public.

Puțin probabil că reușeam să deschidem spațiul Anticafenelei, dacă nu era conlucrarea între Anima și CRAT. Iar Anticafeneaua este proiectul de suflet al echipei Anima și CRAT, care ne-a adus succese și impliniri frumoase pe parcursul a 4 ani de activitate, în data de 24 februarie facem 4 ani, în Ziua de Dragobete.

Orașul meu : „Anima” există din 2012, dar a fost reînregistrată în 2019 și 2020. Care sunt proiectele acestei asociații, cu care vă mândriți în mod deosebit?

Nonna Mihalcean : Proiectul de suflet rămîne a fi spațiul Anticafenelei, în care tinerii se descoperă pe sine, cresc, se dezvoltă prin activități nonformale organizate de noi ca echipă sau de ei ca tineri voluntari. Acum mai bine de 4 ani, zilnic Anticafeneaua a fost gazdă a zeci de tineri, iar pe timp de pandemie Anticafeneaua virtuală a venit să bucure tânărul și să-l implice în activitățile îndrăgite și de la distanță.

Orașul meu : „Anticafeneau” și „CRAT” lansează foarte multe concursuri pentru tineri. Ce concursuri sunt planificate în timpul apropiat și unde vă putem urmări?

Nonna Mihalcean : Ca de obicei suntem active pe pagina de FB a Anticafenelei și Anima. Acum suntem disponobili și la adresa de www anima.md, unde lansăm toate activitățile noi și provocările pentru tineri. Urmează activități creative dedicate Zilei de Dragobete, aceasta fiind și ziua de naștere/fondare a Anticafenelei, dar și alte programe de tipul CATalizator, cu date despre care vom reveni în curând.

Orașul meu : Pledați pentru ALTFel: o viață ALTFel, o educație ALTFel… Ce lucruri ar mai trebui să arate la Bălți ALTFel?

Nonna Mihalcean :  Ne dorim ca oamenii să se oprească un minut din toată avalanșa și cursele vieții și să privească în jur. Noi oamenii, suntem o forță deosebită, și ”ALTFel” ne dorim să fie atitudinea noastră față de ceea ce se întâmplă și ce ne înconjoară. Prin atitudine vom face diferențe în viața și comunitatea noastră, iar Anticafeneaua/CRAT și Anima doar deschide uși pentru aceste oportunități.

Orașul meu : Care sfaturi părintești vă servesc drept motto în activitate și în viață?

„Fă ceea ce faci bine! – și binele nu se va lăsa așteptat!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.