DIN PRIMA SURSĂ: INTERVIU CU SERGIU BURLACU, CONSILIER MUNICIPAL

612
 1. Sunteţi pasionat de tot ceea ce se numeşte istorie şi identitate naţională. Vedem pe pagina Dumneavoastră de facebook, dar şi din activitate că nu sunteţi indiferent faţă de evenimente istorice importante, precum comemorarea Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, campania „Săptămâna memoriei”, restabilirea centrului istoric. Cât de importantă este cunoaşterea şi cinstirea istoriei de către un neam?

De fapt, sunt pasionat doar de adevăr, în special adevărul istoric, pentru că adevărul este despre istoria și identitatea noastră românească.

Au scris istoria cotropitorii, care s-au dat drept eliberatori, ne-au distrus familiile, ucis rudele în bătăi, execuţii, deportări şi foamete, şi tot au încercat să ne inducă că asta se face spre binele nostru, a moldovenilor din stânga Prutului.

Sunt sigur că şi astăzi, deşi beneficiem de o libertate în accesarea informaţiei, mulţi nu-şi cunosc trecutul, inclusiv prin care au trecut propriile familii.

Din acest motiv, constant marcăm zilele ce ne definesc pe noi ca neam și națiune în ansamblul ei și care treptat trebuie să le înlocuiască pe cele străine neamului nostru, pe cele impuse cu de-a sila de alții.

 1. Fiecare Consilier Municipal are o altă activitate, de bază. Ce meserie practicaţi în afara Consiliului şi care a fost punctul decisiv, care v-a determinat să deveniţi Consilier?

Am activat în sectorul privat paralel cu activitatea mea în Consiliul Municipal, este vorba de o activitate în domeniul Marketingului.

Sunt de specialitate economist, acest fapt m-a ajutat să înţeleg mai bine că lucrurile în cadrul Administraţiei Publice Locale nu merg tocmai în direcţia corectă, ba chiar mai mult, unele subdiviziuni sunt într-o stare dezastruoasă.

Acest fapt, se datorează în mare măsură unei politici incoerente actualităţilor zilei de astăzi, viziunilor învechite pe care le valorifică în eşecuri mulţi dintre conducătorii direcţiilor Primăriei şi Întreprinderilor Municipale.

Am decis să mă implic, pentru că am considerat că tinerii care deţin competenţe şi spirit politic, trebuie să genereze o nouă clasă politică, care va activa în interesul cetăţenilor, în interesul naţional, având respect faţă de minorităţi şi protejându-le drepturile, dar şi care nu va permite ca interesele naţionale să fie călcate în picioare.

 1. Cum a decurs „Săptămâna memoriei”? Ne puteţi spune mai multe despre acest proiect?

Este un proiect care are drept scop comemorarea tuturor celor care au avut de suferit în urma regimului comunist-stalinist, revendicarea subiectelor care au fost omise de pe ordinea de zi de către autorităţi, trezirea spiritului de demnitate naţională şi complângerea durerii neamului nostru, a familiilor celor care au fost persecutaţi de acest regim criminal de ocupaţie.

La Bălţi, am organizat în cadrul acestui proiect două evenimente, primul în ziua de 28 iunie – Ziua Ocupaţiei Basarabiei de trupele sovietice în urma pactului Molotov-Ribbentrop, la înţelegerea lui Hitler şi Stalin din 23 august 1939. Practic în urma acestei ocupaţii, românii şi alte minorităţi din stânga Prutului au fost lipsiţi de dreptul de a trăi într-o Ţară prosperă, democratică, şi fără voia lor au devenit cetăţeni sovietici.

Al doilea eveniment, a fost organizat în ziua de 5 iulie, Duminică, şi a fost organizat în memoria victimelor celui de-al doilea val al deportărilor comuniste-sovietice din 6 iulie 1949, ziua când în urma operaţiunii „IUG” a avut loc cel mai mare val al deportărilor oamenilor băştinaşi, a gospodarilor, a oamenilor care încercau să ducă o viaţă liniştită, fiind acuzaţi de faptul că sunt BOIERI, deşi aceştia, în mare parte, erau gospodari.

Modul în care au fost distruse familiile, cum au dest despărţiţi fraţii de surori, copiii de mame şi soţii, modul în care oamenilor le-au fost luate casele proprii, cum au fost deportaţi conaţionalii noştri şi înlocuiţi pe acest meleag cu alte naţionalităţi, demonstrează dorinţa regimului sovietic de a ne deznaţionaliza şi de a crea o identitate imaginară, falsă de „OM SOVIETIC”.

Nu avem dreptul moral să uităm rădăcinile noastre, trebuie să comemorăm tragedia neamului nostru, pentru a ne revendica demnitatea patriotică, pentru a ne făuri un viitor prosper, ţinând cont de trecut să construim în prezent, fără a admite repetarea unui astfel de calvar.

 1. Ce evenimente urmează să se desfăşoare la Bălţi până la sfârşitul verii?

Este greu să planifici ceva pe timp de pandemie, într-o perioadă atât de complicată şi incertă, cu atât mai mult că actualele condiţii de organizare a manifestaţiilor publice impun multe restricţii. Cert este faptul că odată cu implicarea noastră în viaţa politică la Bălţi, tricolorul îşi recapătă locul în spaţiul public şi în inimile bălţenilor.

Tot mai mulţi patrioţi se alătură nouă, datorită consecvenţei, integrităţii şi valorilor patriotice pe care le împărtăşim.

 1. Ce proiect visaţi să înaintaţi la vot în Consiliul Municipal şi care va fi impactul său asupra oraşului? Dar care e proiectul cu care vă mândriţi în mod deosebit?

Până la moment am venit cu mai multe iniţiative în interesul bălţenilor către APL, dar şi Consiliul Municipal, deocamdată am reuşit să aduc în bugetul municipal peste 3 milioane de lei prin readucerea la normalitate a impozitului de taxă locală pentru benzinării, care până acum achitau o sumă mizeră. Desigur, când nu ai majoritate în Consiliul Municipal îţi vine greu să pui pe ordinea de zi proiectele tale. La moment am peste 30 de demersuri şi iniţiative înregistrate în scopul soluţionării problemelor cu care se confruntă bălţenii. Însă, voi da un raport de activitate la un an de activitate în Consiliu, lucru pe care până acum nu l-a făcut încă nimeni…

 1. La Bălţi lumea se plânge pe drumuri rele şi pe faptul că se investeşte mai mult în centru, dar suburbiile sunt neglijate. Cum se intervine în aceste probleme?

În lipsa unui buget suficient pentru a repara drumurile din Bălţi, în mare parte, Primăria doar le repară pe cele impracticabile. Constat că în acest an s-a început a se lucra pe filiera de atragere a investiţiilor în diferite domenii, un lucru de salutat pentru Direcţia relaţii externe şi atragerea investiţiilor. Urmează să căutăm soluţii pe această dimensiune, dar şi să insistăm pe redistribuirea proporţională a banilor în bugetul local pentru reparaţia drumurilor din fondul rutier.

 1. Într-un interviu aţi declarat: „Mă bucur că am o echipă consolidată, care reprezintă toate domeniile necesare pentru a da o alternativă bălţenilor şi a crea o ambianţă în comunitatea noastră, care ar reprezenta schimbarea”. Ce ar trebui să se schimbe la Bălţi astfel ca acesta să devină un oraş prosper şi european?

În primul rând, ar trebui să fie elaborată o strategie clară de dezvoltare, lucrurile nu se pot schimba atâta timp cât nu ai o strategie bine punctată în scopul dezvoltării municipalităţii. Trebuie să li se permite agenţilor economici să se implice în procesul participativ al dezvoltării infrastructurii prin parteneriate.

Pentru a oferi ORAŞULUI BĂLŢI  PROSPERITATE este nevoie să privim spre VIITOR, NU spre TRECUT. Din acest motiv, Bălțiul trebuie să se reorienteze către orașele Europei occidentale să-și identifice parteneri de la care să obțină atât sprijin financiar cât și transfer de bune practici.

 1. Ce investiţii a reuşit să atragă în acest an Consiliul Municipal?

Nemijlocit au fost aduse investiţii prin implicarea Direcţiei pentru relaţii externe şi atragerea investiţiilor în reparaţia străzii Hotin şi au fost create parteneriate.

Este important să menţionăm că investiţiile în marea lor parte vin din România şi/sau Uniunea Europeană. Acest fapt ar trebui să-i determine pe bălţeni, cât şi ceilalţi locuitori ai republicii, să-şi îndrepte privirea spre Uniunea Europeană, prin România, ca singura cale viabilă pentru o viaţă prosperă şi sigură în ziua de mâine.

 1. Care sfaturi oferite de părinţi vă sunt utile în viaţă şi în activitate?

Urmează multor sfaturi să le dau ascultare, recunosc că în multe cazuri ar trebui să-mi mai revăd atitudinea.  Dar totuşi, îndrumările părinţilor, în special povaţa de a „ Ţine cont de unde ai plecat şi unde ţi-s rădăcinile…” , mă fac să fiu mereu cu gândul la origini, la neam şi Ţară. Incontestabil, nu pot să neglijez importanţa timpului petrecut în copilărie la bunei, şi în special am absorbit ataşamentul faţă de religia noastră Creştină din partea bunelului Andrei, născut în ROMÂNIA MARE. Anume acest fapt  m-a determinat în toate să pornesc cu Dumnezeu înainte.

 1. Căror persoane aţi vrea să le mulțumiți pentru succesul obținut în viață?

În primul rând mulţumesc părinţilor, care mi-au dat viaţă, m-au crescut şi educat, fratelui pentru susţinere şi dragoste frăţească. Am obţinut diferite experienţe cu diferiţi oameni, unele mai puţin plăcute, altele extrem de necesare şi utile, toate te fac să te mişti înainte, în cazul când ştii să valorifici experienţa obţinută. Sunt sigur că o astfel de listă, a persoanelor cărora aş vrea să le mulţumesc, o voi face mai spre apus, desigur, când va fi voia Domnului.

 1. Urmează runda întrebărilor blitz, unde răspunsul trebuie să fie de la un cuvânt până la o propoziţie:
  • Sunt fericit când… mai tot timpul.
  • Regret că… nu reuşesc să citesc mai mult.
  • ..să fim iarăși ce am fost și mai mult decât atât.
  • Cu siguranţă…  ne Reîntregim cu Ţara.
  • Dacă viaţa Dumneavoastră ar fi un film, cum s-ar numi?
  • Sunt prea tânăr ca viața mea să fie un film, dar foarte multe filme se pot face despre idealurile în care eu cred.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.