DIN PRIMA SURSĂ: INTERVIU CU SERGHEI STRULI: „LEGISLAȚIA TREBUIE RESPECTATĂ, PENTRU CĂ ACESTEA SUNT REGULILE DE BAZĂ, PE CARE EXISTĂ SOCIETATEA”

22

Cum trebuie să fie angajatul și angajatorul? Verificările la locul de muncă sunt o pedeapsă sau o modalitate de a învăța ceva nou? Pe ce trebuie să ne bazăm în activitatea noastră și de ce este vital să repectăm legea? Despre toate ne vorbește Serghei Struli, Șeful Inspecției Teritoriale de Muncă Bălți.

Orașul meu: Cu ce deviză vă începeţi fiecare dimineaţă?

Serghei Struli: „Nu am o deviză aparte. Deviza mea, ca și în cazul tuturor funcționarilor publici, este munca și respectarea legislației.”

Orașul meu: Care sunt regulile de bază pe care trebuie să le respecte un inspector? Cum trebuie să fie comunicarea sa cu cei, pe care-i inspectează şi de ce?

Serghei Struli: „Un inspector, în activitatea sa, trebuie să se conducă de lege. În coformitate cu legislația, atribuțiile și drepturile inspectorului de muncă sunt fixate în Legea Nr.140 din  10.05.2001 privind Inspectoratul de Stat al Muncii, Legea Nr.131 din 08.06.2012 Privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător,  Legea nr.158 din 04.07.2008 cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public, Legea nr.25 din 22.02.2008 privind Codul de conduită a funcţionarului public.”

Orașul meu: Care sunt principalele modificări în legislaţia muncii apărute pe parcursul anului 2020, pe care trebuie să le cunoască conducătorii instituţiilor de învăţământ şi educaţie timpurie?

Serghei Struli: „În anul dificil 2020 au apărut foarte multe modificări în Codul Muncii RM, pe care trebuie să le cunoască toată lumea, nu doar agenții eonomici și conducătorii instituțiilor de învățământ. Au apărut nu doar articole, dar capitole întregi la subiectul relațiilor de muncă și a securității și sănătății muncii, și orice director, în calitatea sa de angajator, nu doar are dreptul, dar este obligat să le cunoască și să le respecte.”

Orașul meu: Cum se procedează în cazul organizaţiilor, întreprinderilor şi instituţiilor, care nu respectă actele şi normele legislative? Care ar fi un raport statistic în acest sens în cazul Bălţiului pentru anul 2020?

Serghei Struli: „În conformitare cu prevederile Legii Nr.131 din 08.06.2012 Privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător, dacă încălcările nu sunt grave, se oferă prescripții pentru înlăturarea lacunelor depistate și angajatorul este obligat să înlăturile „derogările” de la lege. În cazul încălcărilor grave, deoarece noi suntem doar agentul constatator și nu avem dreptul să aplicăm sancțiuni, se întocmește un proces contravențional, care este trimis spre examinare în instanța de judecată.

În  anul 2020 am efectuat 218 de controale planificate și inopinate. Fiecare control nu este doar o simplă verificare, care sfârșește cu sancțiuni, dar și o instruire. Astfel, prin înlăturarea prescripțiilor, angajatorul se autoperfecționează în ceea ce ține cunoașterea și respectarea prevederilor Codului Muncii.”

Orașul meu: Unul dintre obiectivele Inspectoratului este difuzarea informaţiilor despre cele mai eficace mijloace de respectare a legislaţiei muncii. Acum, cu toate că e pandemie, aţi organizat seminare de informare la Bălţi. Ce seminare au avut loc în 2020 şi cine a luat parte la ele?

Serghei Struli: „Da, avem aceste atribuții. Seminarele informative sunt activități necesare pentru toată societatea, toți angajații și toți angajatorii. Am organizat seminare în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie fil. Bălți și cu Direcția de Învățământ din mun. Bălți, în cadrul cărora au participat toți conducătorii de instituții școlare. Seminarele au durat câte patru ore, timp în care am informat conducătorii instituțiilor despre modificările apărute în legislație și mai ales despre modificările la capitolul securității și sănătății muncii. Avem preconizate instruiri și pentru anul 2021.”

Orașul meu: Dar ce activităţi planificaţi în timpul apropiat şi, în general, pe parcursul lui 2021?

Serghei Struli: „Avem un plan în privința controalelor elaborat conform legii și aprobat pentru anul 2021. Pe lângă controale avem planificate și activități de instruire. Planul prevede peste 200 de controale planificate, dar pot apărea și controale inopinate, atunci când primim plângeri din partea cetățenilor.”

Orașul meu: Care sunt trei realizări, cu care vă mândriţi în mod deosebit?

Serghei Struli: „E greu să vorbești de realizări activând în calitate de funcționar public. Ne îndeplinim munca, care ține de competența noastră. Lucrând zi de zi, cot la cot, reușim să ne facem lucrul bine. Când avem reușite, nu le consider o realizare personală, dar le cataloghez drept o realizare a întregului colectiv, drept o muncă, care a fost îndeplinită așa cum trebuia să fie îndeplinită, calitativ.”

Orașul meu: Care sfaturi părinteşti vă servesc drept motto în activitate şi în viaţă?

Serghei Struli: „Părinții meu respectau legea și respectiv am preluat și eu buna practică de respectare a legislației. Legislația trebuie respectată, pentru că acestea sunt regulile de bază, pe care există societatea.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.