DIN PRIMA SURSĂ: INTERVIU CU RODICA FRECĂUȚANU, DIRECTOR EXECUTIV AL AO „CAROMA NORD”

207
 1. Profesiile cele mai grele sunt acelea care presupun lucrul cu oamenii. Dumneavostră lucrați cu oamenii și pentru oameni. Care sunt câteva reguli pe care trebuie să le respecte o persoană, care practică un asemenea gen de activitate?

Nimic nu este greu, dacă îți urmezi vocația. Cei care simt nevoia să lucreze pentru binele societății, nu ar trebui să se întrebe dacă vor reuși sau vor eșua. Ei trebuie să lucreze, atâta tot. Istoria ne învață că nu putem judeca valoarea ființelor luând ca unic criteriu succesele sau eșecurile lor. Cei care au reușit nu sunt neapărat cei mai mari, iar cei care au eșuat nu sunt mai prejos. Exemplul lor a hrănit elanul unei mulțimi, au fost modele de urmat.

Prin tot ceea ce face, Asociația Obștească „Caroma Nord” este ea însăşi un model al experimentului, al cunoașterii şi dezvoltării continue. Aceasta o spunem cu mândrie, căci vedem cum cei care au crezut în noi, ne urmează exemplul. Bineînțeles că la baza oricăror acțiuni sau parteneriate stau așa fundamente ca: încrederea, respectul, responsabilitatea, colaborarea. Noi, pus și simplu, ne respectăm şi îndeplinim planurile şi angajamentele asumate. Încercăm să realizăm ceea ce avem de făcut cu atenţie şi acurateţe. Ne recunoaştem punctele slabe şi facem eforturi pentru a le depăşi.

 1. Ne puteți spune mai multe despre Săptămâna Națională a Voluntarilor, importanța ei pentru tineri, parteneriatele stabilite și rezultatele obținute?

„Caroma Nord” a organizat în regiunea nord Săptămâna Națională a Voluntariatului, în special în municipiul Bălți, în perioada 2013- 2017, cu sloganul național: „Hai în gașca voluntarilor!”. Au fost desfășurate sute de activități și acțiuni cu participarea a zeci de instituții de învățământ, ONG-uri, case de creație, primării, centre sociale, carabinieri, soldați, instituții de stat, agenți economici, mass-media. Sunt pe pagina asociației și primăriei Bălți rapoartele.

Ecoul acestor acțiuni a avut efect, deoarece continuă și astăzi, deși se spune că voluntariatul e slab dezvoltat. Slab e în universități, adevărat, cu școlile, liceele și colegiile stăm foarte bine. Tinerii sunt interesați să fie implicați în acțiuni utilitare, doar că trebuie stimulați. Prin intermediul SNV am reușit să mărim numărul parteneriatelor și să avem invitații de colaborare de la instituții, de la care nu ne așteptam.

 1. De ce este important voluntariatul pentru tineri? Care ar fi câteva argumente, care l-ar face pe un tânăr să practice acest gen de activitate?

Voluntariatul este o valoare a democrației. Acționând dezinteresat, altruist, fără a te gândi la recompense financiare, poți dezvolta calități și situații incredibile, te descoperi. Este o posibilitate de a învinge frici, a ridica stima și respectul de sine și față de ceilalți, de a ajuta și dărui din timpul și valoarea ta.

Argumente sunt multiple: dacă eşti copil, este distractiv să faci lucruri bune împreună cu prietenii sau familia. Îţi formezi deprinderi sănătoase de viață. Dacă eşti tânar, îţi poți construi un CV atractiv. Dacă eşti afectat de o dizabilitate, ai şansa să demonstrezi că ai un rol şi un loc important în comunitate. Dacă eşti șomer, stând acasă cu siguranţă nu îţi vei găsi locul de muncă ideal, dar implicându-te în activităţi de voluntariat, ai şansa de a acumula noi experienţe, de a-ţi forma noi abilităţi în pas cu vremea.

Dacă eşti angajat, implicându-te într-o activitate de voluntariat, poți rupe rutina activităţii zilnice și poţi testa o nouă carieră. Sau poţi demonstra comunităţii faptul că instituţia/ compania sau organizaţia pentru care lucrezi este interesată de soarta comunitaţii. Iar dacă te afli la vârsta a treia, ai posibilitatea să nu laşi să se piardă o experiență de o viață o dată cu intrarea în pensie, etc.

 1. Una dintre problemele des întâlnite este lipsa de informație. Dacă un tânăr sau o tânără citește acum interviul și vrea să practice voluntariatul, să se implice în viața comunității, dar nu știe unde să se adreseze și cu ce să înceapă, ce sfaturi îi puteți oferi?

În era aceasta supra-saturată de internet, ar fi păcat să nu gășesti un serviciu de voluntariat. În școli există consilii de elevi și sunt chemați să se implice în viața instituției și cea socială. Dacă se face din inimă, vor găsi sau vor crea grupuri/activități de voluntariat, dacă se impune, deja nu este vorba de voluntariat.

Asociația noastră promovează un program de susținere al activităților de voluntariat “Fondul pentru Tineri Bălți și Sângerei” cu suportul Fundației Est-Europene din anul 2016. Anual prin programul de granturi, care este destinat tinerilor cu vârstă de 16-22 ani, ne adresăm tinerilor să aplice, formând echipe de voluntari sau grupuri de inițiativă pentru o acțiune în comunitate. An de an numărul proiectelor crește, dar și al voluntarilor implicați. La început operam cu o cifră de 100-120 tineri. Astăzi am ajuns la cifra 1500-2000 anual. Și aceste mini-proiecte se implementează în maxim 2 luni, cu implicarea diferitor actori din comunitate, pe care tinerii îi caută și îi găsesc.

 1. Care este filosofia de care se conduce AO “Caroma Nord” în activitatea sa și cum a apărut ideea înființării asociației?

Asociația „Caroma Nord” militează pentru o comunitate pură şi demnă de apreciat, pentru o societate fără sărăcie şi pentru egalitate între oameni, principiul fundamental fiind„oameni care ajută oameni, oameni care sunt în folosul oamenilor”. Pentru acestea asociația s-a angajat în promovarea şi facilitarea participării la nivel local a cetăţenilor, inclusiv a generaţiei tinere, pentru a contribui la dezvoltarea unei societăţi civile bazate pe cetăţenie activă.

Asociaţia obştească „Caroma Nord” a fost înregistrată juridic ca organizaţie obştească la data de 7 mai 2002, în satul Pârlița, județul Bălți şi este membră a Alianţei ONG-urilor active în domeniul Protecţiei Sociale a Copilului şi Familiei (APSCF), Consiliului Naţional al ONG din Republica Moldova, Consiliul Național pentru Participare (CNP), Rețelei Internaționale CEE web for Biodiversity, AMAR – WFARA- Associazione Mondiale di Amicizia delle Aree Rurali – World Friendship Association of Rural Areas (WFARA), Platformei Naționale a Parteneriatului Estic (PN PaE).

 1. Care sunt cele mai mari realizări ale Asociației din anul 2002, de la apariției?

Dezvoltarea de servicii locale în domeniul social:

 • Centru Comunitar de Acces la Informare şi Instruire (2002-2012)
 • Centru de Resurse pentru Educație Ecologică (2013-2016)
 • Cluburi pe interese pentru copii și tineri (2002-2015)
 • Îngrijiri socio-medicale la domiciliu (2006-2017)

În cadrul Festivalul Voluntarilor 2005, edițiaVI-a, și 2015, ediția a XIII-a, Asociația „Caroma Nord” este nominalizată cu titlul “Cel mai activ ONG din mediul rural”- Locul I.

În anul 2012, „Caroma Nord” a fost premiată la Gala Premiilor pentru Tineret „pentru activism civic” și contribuția semnificativă la consolidarea sectorului de tineret la nivel local.

“Caroma-Nord” este certificată ca Instituție-gazdă a activităților de voluntariat.

Dar cu ce activități se poate mândri “Caroma Nord” în 2020?

Suntem la etapa lansării oficiale a Întreprinderii sociale “Home Made” pentru persoane dezavantajate în comuna Ciolacu Nou cu suportul UE și Fundației Soros Moldova.

 1. Cum ați reușit să faceți față situației dificile create de COVID -19?

Muncind.

 1. Ce proiecte frumoase va aduce anul 2021?

Continuăm consolidarea Coalițiilor locale pentru bugetare participativă la Bălți, Drochia, Râșcani, Florești și Sângerei, și așteptăm răspuns la câteva proiecte pentru dezvoltare locală în localitățile în care suntem prezenți.

 1. Ce motto aveți în activitate și în viață?

”Un căpitan la 15 ani” de Jules Verne : “Să lupţi, să învingi şi înfrânt să nu te laşi!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.