DIN PRIMA SURSĂ: INTERVIU CU OLGA PATLATI, PREȘEDINTĂ AO „ONOAREA ȘI DREPTUL FEMEII CONTEMPORANE”

11
  1. Care sunt calitățile unei Femei Contemporane și prin ce se deosebește ea de femeile altor epoci?

Denumirea organizației noastre este „Onoarea și Dreptul Femeii Contemporane” și este constituită pentru femeile contemporane. Noi nu facem o paralelă între femeile contemporane și femeile altor epoci, dar, pur și simplu, ne referim la femeile care trăiesc astăzi. Totuși, femeile din Epoca Contemporană sunt cele care își cunosc drepturile, participă mai activ la viața socială, politică și economică. În cadrul organizației am avut multe proiecte ce țin de susținerea și promovarea femeilor în funcțiile de luare a deciziilor. Femeile beneficiare, trecând prin toate etapele de instruire ale proiectelor respective, au reușit să devină primare, consiliere și aflându-se în funcțiile date au posibilitatea să participe la procesul de luare a deciziilor.

  1. Ce trebuie să cunoască o Femeie Contemporană despre onoarea și drepturile sale și cum trebuie să procedeze când vede că acestea îi sunt lezate?

Orice persoană, indiferent dacă e bărbat ori femeie, trebuie să-și cunoască drepturile, dar totodată și obligațiunile. Dreptul fiecărui om se termină acolo unde încalcă dreptul celuilalt. Aici, vorbim destre drepturile egale dintre femei și bărbați, atât în viața de familie cât și în activitatea profesională la nivel local, regional și național.

Fiecare persoană trebuie să își cunoască drepturile și să le apere. Dacă nu reușește de una singură, trebuie să apeleze la acele organizații, care se ocupă de apărarea drepturilor omului, dar, nemijlocit, trebuie să apeleze la structurile statale de drept. Există organizații nonguvernamentale de apărare a drepturilor omului, dar, în același timp, organizațiile respective activează în parteneriat cu structurile de drept ale statului. Adresarea se face în dependență de situație, de exemplu, în cazul violenței în familie persoana se poate adresa la polițistul de sector, poate să scrie o cerere prin care să apeleze în judecată și să obțină ordonanța de protecție. Dacă unei persoane i-au fost încălcate drepturile de om, poate să apeleze și la Procuratură. Totuși, o metodă bună de apărare a drepturilor este comunicarea eficientă, amiabilă, deoarece sunt multe cazuri în care drepturile se încalcă atunci când ambele părți merg într-un conflict pe verticală. Deci, ar fi bine să revedem metodele de comunicare pentru a evita conflictele din familie, dar și din societate.

  1. Sunt 20 de ani de la fondarea AO „Onoarea și Dreptul Femeii Contemporane”. Câte persoane au călcat pragul asociației în acest timp, câte au fost ajutate și cine de obicei se adresează la Dumneavoastră?

Pe parcursul acestor 20 de ani am reușit să oferim diferite servicii și dacă utilizăm informația din baza de date, mai mult de 13 000 de persoane au beneficiat de serviciile noastre. Noi avem două programe-cheie corelate: „Prevenirea Situațiilor de Criză” și „Dezvoltarea Oportunităților Economice”.

Programul „Prevenirea Situațiilor de Criză” include numeroase activități, precum ar fi instruirea în domeniul antiviolență, antitrafic, dezvoltarea liderismului, egalitate de gen. Avem elaborare diverse module: „Să spunem „Nu” violenței în familie”, „Două puncte de vedere asupra violenței în familie”, „Doar tu, poți rupe lanțul traficului de ființe umane”, „Dezvoltarea liberismului pentru a preveni situațiile de criză, de violență, de încălcare a drepturilor omului” și  promovarea „Politicilor Egalității de Gen”.

În domeniul prevenirii situațiilor de criză, antiviolență și antitrafic oferim consiliere psihologică, consultanță juridică, orientare profesională. La programul „Dezvoltarea Oportunităților Economice” oferim instruire în domeniul angajării în câmpul muncii și antreprenoriat. La finele cursului fiecare participant primește certificat. Cursul de antreprenoriat include următoarele module: „Economia și ecologia”, „Cercetarea pieței și marketing-ul”, „Dezvoltarea ideii de afacere”, „Bazele legislative pentru înregistrarea afacerii”, „Bazele contabilității și politicile fiscale”, „Elaborarea planului de afacere”. Persoanelor care participă la curs beneficiază de consultații economice. În cadrul proiectelor noastre avem granturi mici. Prin programul respectiv,oferim și angajare în câmpul muncii. Organizația are parteneriate încheiate cu mulți agenți economici.

Prin intermediul acestui interviu, le mulțumesc tuturor partenerilor noștri: Comisariatelor de Poliție din municipiul Bălți, orașul Râșcani, Sângerei, Florești, Primăriei din mun. Bălți, Consiliilor raionale și locale din Regionala de Nord, Universității de Stat „A. Russo”, bibliotecilor publice, ATOFM – urilor și agenților economici din Regionala de Nord pentru colaborare foarte bună.

Oferim și mici ajutoare materiale persoanalor aflate în situație de criză sub diferite forme: finanțe, achităm chiria 2 – 3 luni, hrană, medicamente, le cumpărăm poliță de asigurare medicală etc. Numărul de servicii oferite depășește 30 mii.  Menționez istorii de succes: 9 femei primare și peste 20 femei consiliere doar în cadrul unui proiect în care au fost instruite 75 femei.

Pe parcursul anilor AO „Onoarea și Dreptul Femeii Contemporane” a oferit granturi femeilor care doreau să-și deschidă sau dezvolte propria afacere.

  1. Sunteți profesoară de fizică. Cum a apărut ideea fondării asociației și care au fost primii pași?

Pe lângă munca de profesoară de fizică, am activat mai mult de 10 ani în politică, fiind președinta Ligii Creștin Democratice a Femeilor pentru Regionala de Nord. Aflându-mă în această funcție, am identificat problemele cu care se confruntau oamenii în societatea noastră, dar la un moment dat am înțeles că trebuie să mă retrag de pe linia activității politice și să încep altă activitate. A oferi oportunitate unor tineri să se angajeze în câmpul muncii și să nu plece peste hotare, departe de familie, tot este o politică. A oferi posibilitate unei victime a violenței în familie să se reabiliteze, să se retragă din mediul violent, să se angajeze în câmpul muncii, să devină independentă și să nu depindă de agresor, să-și poată educa liniștit copiii, tot este o politică. Un alt motiv, pentru care am întemeiat asociația, a fost dorința de a întinde o mână de ajutor persoanelor aflate în criză. Cunoșteam o tânără foarte interesantă, care în anii 1999 – 2000 a dispărut și părinții o căutau cu lacrimi până la pământ. Părinții ei s-au adresat la mine ca președintă a Ligii Creștine Democratice pentru Regională, dar nu am reușit să-i ajut atunci să o găsească, pentru că nu eram persoană juridică. Probabil că acest moment și m-a făcut să grăbesc înregistrarea organizației. După înregistrarea organizației am reușit să găsim această tânără. Dânsa fusese victima traficului de ființe umane și a fost repatriată. Aceasta este povestea de început a organizației.

  1. Ați specificat să alcoolul este principalul factor al violenței domestice, care la rândul ei devine și o cauză a traficului de ființe umane. Din anul 2000 situația se îmbunătățește? Unde mai avem de lucru la acest capitol?

Avem foarte mult de lucru la acest capitol și chiar e greu de spus dacă situația se îmbunătățește. Cred că aici ar trebuie să se implice nu numai organizațiile nonguvernamentale, dar stucturile statale și întreaga societate.

Violența în familie este o premisă a traficului de ființe umane. Cu toate că acum se vorbește mai puțin despre traficul de ființe umane, fiindcă nu se mai practică plecarea ilegală, totuși există cazuri de victimizare. Traficul de ființe umane are mai multe forme: impunerea persoanelor la muncă neremunerată sau în medii toxice, impunerea la prostituție, cerșit ori exploatarea muncii în sectorul agricol, prelevarea de organe. Am participat la o conferință internațională organizată de Misiunea OSCE la Viena cu genericul: „Traficul de ființe umane în contextul exploatării muncii în sectorul agricol”,  unde au fost analizate multe cazuri în care persoanele din sectorul agricol erau exploatate în afara orelor de muncă, li se aducea apă nepotabilă, dormeau în subsoluri, erau prost hrănite, nu erau remunerate conform contractului individual de muncă și nu li se respecta dreptul la concediu. Din cauză că oamenii nu atrag atenția cuvenită specificărilor în contracte se pomenesc deseori în situații critice.

  1. Care sunt cele mai mari proiecte, care au demarat din anul 2000 în cadrul asociației și cu ce instituții aveți colaborări frumoase?

Avem multe proiecte, unele mai mari și mai mici. Dintre cele mai mari aș menționa:

–       „Noi Perspective Pentru Femei” cu suportul financiar din partea Agenției pentru Dezvoltarea Internaționale de pe lângă Guvernul SUA – USAID;

–      „Oportunități mai bune pentru tineri și femei” cu suportul financiar din partea USAID, Guvernului României și SOROS Moldova.

–      „Oportunități mai bune pentru tineri și femei” din cadul programului „NOVATECA”, cu suportul financiar al IREX Moldova. În cadrul acestui proiect am reușit să extindem parteneriatele cu bibliotecile din 8 localități. La bibliotecile din aceste localități am oferit tablete electronice și câte 100 de cărți „Primii pași în carieră”, elaborate în cadrul programelor organizației AO „Onoarea și Dreptul Femeii Contemporane”. În parteneriat cu bibliotecile, am promovat cursurile de antreprenoriat și în rezultat au fost inițiate 15 afaceri proprii.

–      „Metode și mecanisme de prevenire a traficului de ființe umane” cu suportul financiar al Misiunii OSCE;

–      „Oportunități mai bune pentru femei” cu suportul financiar al Fundației Est-Europene din resursele OAK FOUNDATION, acest proiect este în derulare;

–      „Dezvoltarea antreprenoriatului feminin” cu suportul financiar al Uniunii Europene;

–      „Centrul de susținere menaj” cu suportul financiar al Guvernului Japoniei;

–      „Schimbul de experiențe între tinerii țărilor europene și ai țărilor ex-sovietice: Moldova, Ucraina, Belarusi” din cadrul programului „Pas cu Pas”, cu suportul financiar Comisiei Europene.

Un parteneriat viabil de ani de zile avem cu AO „Gender Centru”, președintă este doamna Valentina Bodrua-Lungu și împreună reușim să realizăm multe proiecte interesante.

Parteneri fideli sunt „Cubul Internațional de Promovare a Femeilor în Business”, Clubul Politic al Femeilor „50+50”.

Ne reușește să facem lucruri bune, deoarece suntem membri ai Coaliției Naționale „Viața fără violență” și ai Platformei pentru Egalitate de Gen.

  1. Ce proiecte se așteaptă până la final de an și pe parcursul anului 2021?

Sunte în așteptarea lansării unui nou program referitor la lucrul cu mamele și copiii, care au fost supuși violenței în familie. Pe parcursuui anului viitor va continua proiectul „Oportunități mai bune pentru femei” cu suportul financiar al Fundației Est-europene din resursele OAK FOUNDATION.

Așteptăm decizia finală a Ambasadei SUA referitor la prevenirea violenței în familie. În timpul apropiat vom da start unui proiect pentru a susține grupul țintă pe periada pandemică COVID-19, proiect care se va desfășura în cadrul Coaliției Naționale „Viața fără violență” cu suportul financiar al OAK FOUNDATION.

În 2021 vom participa la o conferință internațională cu privire la prevenirea și combaterea traficului de ființe umane, organizată în Germania.

  1. Dacă priviți cei 20 de ani și însumați toate realizările asociației, cum arată rezultatul muncii de două decenii?

Rezultatul muncii organizației noastre cred că arată frumos, după cum se vede după împlinirea și recunoștința beneficiarilor, deși nu a fost ușor. Avem peste 50 de femei antreprenoare, care au benefiaciat de granturi în scopul dezvoltării afacerii proprii. Există o rețea de parteneri, dar și de beneficiari, care recomandă tuturor celor care au nevoie de ajutor asociația noastră.

Mă bucură foarte mult faptul, că întâlnindu-mă în oraș, pe stradă, în localitățile rurale, oamenii se salută și confirmă că după ce au facilitat de serviciile organizației noastre au reușit mai bine.

  1. Care sfaturi oferite de părinți vă sunt de folos în viață și în activitate?

Părinții mei au fost aidoma unor sfinți. Sfaturile părinților a fost exemplul lor de viață, relația armonioasă în familie. Tendința de a ajuta oamenii am preluat-o de la ei. Mereu simt în suflet nevoia de a ajuta pe cineva. Sfatul părinților mei a fost de a face bine și de a întinde o mâină de ajutor oamenilor aflați în dificultate.

O povață a tăticului a fost: „Niciodată în viață să nu-ți fie teamă de greutăți, pentru că omul care trece prin greutăți și le depășește, devine mai deștept, mai strategic, mai înțelept și reușește mai bine”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.