DIN PRIMA SURSĂ: INTERVIU CU NINA DARII, VOLUNTAR LA FONDUL PENTRU TINERI BĂLŢI

273
 1. Vă faceţi studiile la Colegiul de Medicină din Bălţi şi faceţi voluntariat în paralel. Lucrul pe care îl au în comun medicina şi voluntariatul este că ambele tind să ajute oamenii. Ce înseamnă pentru Dumneavostră voluntariatul şi cine au fost persoanele care v-au motivat să vă implicaţi în asemenea activităţi importante pentru tineri şi societate?

Pentru mine, voluntariatul înseamă dorinţă, dăruire şi responsabilitate, înseamnă să-ţi fie mai prioritare problemele altuia, decât problemele personale, înseamnă disciplină, multă muncă şi seriozitate. Despre voluntariat am aflat de la o profesoară din colegiu, cu 3 ani în urmă şi de atunci voltuntariatul face parte din viaţa mea.

 1. Care ar fi legile de aur ale unui voluntar?

În primul rând, totul vine din interior, trebuie să existe o dorinţă şi o pasiune în a face bine cuiva şi a întreprinde diverse acţiuni în a schimba lumea spre bine. Responsabilitatea este un alt criteriu foarte important în arta voluntariatul, deoarece dacă ţi-ai asumat responsabilitatea în a face ceva, trebuie să faci acest lucru cât mai bine şi cât mai rapid posibil. Dacă îţi doreşti să fii un voluntar bun , trebuie să tinzi să te dezvolţi pe tine, apoi cunoştinţele acumulate să le foloseşti în folosul societăţii, deci în a face voluntariat, trebuie să depui multă muncă. Respectul  atât pentru  mentori, colegi, cât şi pentru persoanele care beneficiază de ajutorul nostru reprezintă calitatea emblematică a unui voluntar.

 1. Dacă voluntariatul ar fi o persoană, cum ar arăta ea?

„Voluntariatul ca persoană” – o persoană pasionată, cu dorinţa de implicare, disponibilă, adaptabilă şi flexibilă. Voluntariatul ca persoană aş asocia-o cu însăşi voluntarul care reprezintă o persoană, care a dobândit capacitatea de muncă în condiţiile legislaţiei în domeniul muncii, indiferent de sex, orientare sexuală, caracteristici generale, apartenenţă socială, caracteristici genetice…, care desfăşoară din propria voinţă activităţi de voluntariat.

 1. La ce activităţi aţi luat parte şi cum vi s-a părut experienţa? Fiecare activitate la care participaţi ca voluntar vă oferă şi unele lecţii de viaţă? Care ar fi ele?

Am participat la foarte multe traininguri, activităţi şi schimburi de experienţă în mai multe regiuni şi pe mai multe subiecte, însă activităţile care m-au fascinat cel mai mult au fost:

 • Şcoala de vară ,,Youth Bank 2019,, (din cadrul FpT Bălţi) – aici am avut posibilitatea să cunosc tinerii din diferite colţuri ale ţării care făuresc aceleaşi valori, scopuri şi priorităţi ca şi mine. De asemenea am avut oportunitatea de a cunoaşte mai mulţi tineri (ex. Echipa Camelot) care prin intermediul team building-ului ne-au împărtăşit din experienţele lor şi ne-au învăţat noi tehnici şi strategii de a dezvolta activităţile şi abilităţile tinerilor.
 • Parlamentul Tinerilor ediţia III- reprezintă o simulare a procesului decizional din cadrul Parlamentului Republicii Moldova pe fracţiuni politice, comisii parlamentare, precum şi în plen. Acest proiect ne-a oferit nouă, tinerilor, posibilitatea înţelegerii rolului Parlamentului, familiarizarea cu doctrinele partidelor politice şi oferirea unei viziuni practice asupra a ceea ce reprezintă în mod real activitatea parlamentară a Republicii Moldova.

Lecţiile învăţate în cadrul experienţei de voluntar:

– Mereu este loc pentru ceva mai bun;

-Dacă încă nu ai învăţat engleza, începe s-o faci acum;

-Problemele altora sunt şi problemele tale;

-Şeful nu este întotdeauna şi liderul;

-Fii responsabil, punctual şi prietenos în orice situaţie.

 1. Dintre toate activităţile la care aţi aprticipat, care a devenit cea mai memorabilă pentru Dumnavoastră şi de ce?

Cele mai memorabile activităţi au fost în cadrul Fondului Inovaţional pentru Antreprenoriat Bălţi, unde am fost şi membru al bordului timp de 1 an.  Aici am avut oportunitatea de a-mi dezvolta abilităţile în ceea ce priveşte crearea unei afaceri, ce presupune un business plan reuşit şi ce este o afacere de lungă durată. Însă cel mai mult m-au impresionat activităţile de monitorizare a afacerilor lansate în cadrul Programului de granturi. O dată într-un anumit timp (aproximativ 1 lună) vizitam tinerii antreprenori, care ne împărtăşeau experienţa acumulată şi ne prezentau rapoartele săptămânale. Aceşti tineri ne-au  inspirat şi ne-au motivat prin succesele lor de antreprenori, ca pe viitor, poate că nu acum, dar în timpul apropiat, să facem şi noi acelaşi lucru, să ne deschidem propria afacere.

 1. Care este importanţa Programului „Fondul pentru Tineri” pentru municipiul Bălţi?

,,Fondul pentru Tineri,, – este un program ce-şi propune participarea tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 22 ani în procesul de luare a deciziilor la nivel local. Acest program este destul de important, deoarece tinerii reprezintă aproximativ un sfert din populaţia Republicii, iar rolul lor în viaţa socială şi economică este destul de restrâns. Atât tinerii săraci și marginalizați, cât și copiii cu dizabilități sunt adeseori excluși din procesul de dezvoltare a comunităților din care fac parte. Lipsa posibilităților de a susține inițiativele tinerilor produce un efect negativ, transformând tinerii din agenți active, care contribuie la dezvoltarea proprie în simpli beneficiari de ajutor sporadic, ceea ce adesea determină emigrarea lor.
Astfel, acest program propune implicarea tinerilor în dezvoltarea localităţii lor, de a face o schimbare, de a începe cu ei, căci tinerii sunt viitorul.

 1. Comentaţi citatul Ermei Bombeck: „Voluntarii sunt singurele fiinţe de pe faţa pământului care reflectă compasiune, grijă nemăsurată, răbdare şi dragostea adevărată pentru naţiune”.

„Voluntarii sunt singurele fiinţe de pe faţa pământului care reflectă compasiune, grijă nemăsurată, răbdare şi dragostea adevărată pentru naţiune”.

Sunt totalmente de acord cu această afirmaţie, deoarece prin activitatea de voluntariat noi ajutăm alţi oameni fără vreo recompensă, facem totul benevol şi din propria dorinţă. Noi voluntarii reflectăm compasiune, încredere şi speranţă, speranţa de a schimba ceva spre bine. Însă nu uităm niciodată că tot trebuie făcut cu dragoste şi dăruire, astfel depunem mult suflet în activitatea noastră. Pot să afirm cu certitudine, voluntariatul nu devine o rutină, ci o plăcere.

 1. Cum vă petreceţi timpul liber?

În timpul liber îmi place să mă implic în diverse activităţi pe diverse subiecte. Astfel reuşesc să mă dezvolt multilateral, şi de ce nu să pun în practică experienţele acumulate. De asemenea, îmi place foarte mult să citesc, la moment citesc cartea „Fă-ţi patul” de William H. McRaven, în această carte autorul ne prezintă mai multe istorisiri personale care reflectă o lecţie de viaţă, iar cea mai importantă lecţie învăţată până acum din această carte este – „Dacă vrei să schimbi lumea, începe prin a-ţi face patul”. Mai am o pasiune aparte pentru broderia cu mărgele, am peste 10 lucrări. Timplul liber îl prefer să îl mai petrec şi învăţând limbi străine, la moment tind spre a-mi perfecţiona nivelul de engleză.

 1. Ce sfaturi oferite de părinţi vă sunt de folos în activitatea de voluntar, dar şi în viaţa de zi cu zi?

– Fiecare cădere e o nouă reuşită, iar fiecare sfârşit e un nou început.

– Fă ceea ce-ţi place şi nu asculta niciodată părerile altora.

– Ceea ce faci aceea primeşti, de aceea fă cât mai mult bine , căci tot binele ori mai devreme ori mai târziu oricum se întoarce.

– Schimbarea începe cu noi, nu-ţi fie frică să faci o observaţie, mai ales dacă este una constructivă.

 1. Runda întrebărilor blitz:

– Cinci calităţi care vă autocaracterizează?

-Responsabilă
-Prietenoasă
– Amabilă

-Curioasă/îndrăzneaţă
-Emotivă
-Dornică de a fi mereu în mişcare, în progres.

-Imaginea cu care vi se asociază cuvântul „voluntariat”?

Voluntariat – experienţă, prieteni, distracţie, speranţă , progres, autodezvoltare, timp, dorinţă, ajutor, schimbare, tineri…

– Dacă voluntariatul reprezintă iubirea în mişcare, atunci medicina…

Dacă voluntariatul reprezintă iubirea în mişcare, atunci medicina reprezintă iubirea de viaţă (sau iubirea de speranţă).

– Lucrul cel mai important într-un om?

Cel  mai important lucru al unui om este de a rămâne tot om în orice situaţie. Niciun rang nu se echivalează cu simplitatea şi bunătatea pe care o reflectă o persoană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.