DIN PRIMA SURSĂ: INTERVIU CU IAN MIHAILEVSCHII, CONDUCĂTOR ARTISTIC LA CASA DE CULTURĂ „FLACĂRA” DIN BĂLŢI

386
 1. Care sunt calităţile, pe care trebuie să le posede orice artist şi fără de care nu se poate face artă?

În primul rând, persoanele din domeniul artei trebuie să fie pozitive, cu bun simț, deoarece nu poţi fi artist având un întreg spectru de metehne sufleteşti. În al doilea rând, cei care evoluează pe scenă, trebuie să posede dragoste de munca pe care o fac. Alte calităţi necesare sunt: talentul, inteligenţa, studii necesare, un profesionalism oarecare, jertfirea de sine.   Artistul întotdeauna a fost și va fi un exemplu pentru publicul care îl admiră.

În cazul artiştilor noştri autohtoni ar mai trebui şi bani, deoarece e foarte greu să faci ceva fără un buget, artiştii noştri se lansează şi se promovează din propriul buzunar.

 1. Cultura e un domeniu foarte important, dar din cauza veniturilor pe care le aduce, azi mulţi îl ocolesc. Cine v-a inspirat să vă dedicaţi anume domeniului cultural şi ce sfaturi aveţi pentru tinerii care vor să facă studiile anume în această direcţie?

Eu sunt în cultură de mic copil. Am început să cânt cu vocea când nu umblam nici la şcoală. Apoi părinţii m-au înscris la şcoala de muzică şi am început să cânt la acordeon. După şcoala de muzică a urmat colegiul de muzică, universitatea şi toată viaţa mea este legată de muzică și artă. De aceea nu vă pot oferi nume de oameni care m-au inspirat. Cât ţine de tinerii cărora le place muzica, nu au decât să meargă mai departe pe această cale, să se manifeste în continuu, să studieze mult, să muncească. Dacă îţi place un lucru, trebuie neostenit să mergi pe această cale şi ți se va da din plin, totul va fi bine.

 1. Ce concerte a oferit Casa de Cultură „Flacăra” în 2020?

Necătând la pandemie, noi am muncit. Am făcut multe spectacole şi filmuleţe online (YouTube, Facebook). S-au făcut spectacole pentru copii, dar fără părinţi. Pe 1 iunie, de Ziua Mondială a Copilului, am făcut un filmuleţ. Puţin mai târziu am organizat un concert dedicat celor 80 de ani de la naşterea lui Vladimir Vîsoţkii. Un alt concert a purtat genericul „Perla cartierului”. Au fost nelipsite activităţile de Ziua Independenţei şi de Ziua Oraşului, unde noi, ca de obicei, ne-am implicat activ.

 1. Din filmuleţele vizionate pe YouTube şi articolele citite am văzut că aveţi multe talente la Bălţi. Ne puteţi spune mai multe despre oamenii talentaţi cu care munciţi cot la cot?

Noi colaborăm cu foarte mulţi oameni talentaţi din oraş, deoarece avem Palatul Municipal de Cultură, casa de cultură Tineret și Sport şi câte o casă de cultură în fiecare cartier mare. Evident, când sunt concerte mai mari, noi ne mobilizăm cu toţii, facem repetiţii şi spectacole inspirate. Noi colaborăm cu tot oraşul şi această colaborare este una permanentă.

Copiii noştri de la „Flacăra” sunt cântăreţi foarte buni şi au distincţii în diferite ţări precum: Grecia, Bulgaria, România, Rusia,Ucraina ș.a.

 1. Primăria Bălţi a oferit suport Casei de Cultură în perioada grea a pandemiei, când totul era închis?

Primăria ne ajută permanent. Ne-a reparat acoperişul. A reparat însăşi sala de concerte, perfecţionând totodată şi sistemul de iluminaţie. Primim permanent soluţii antibacteriene, dezinfectante. Prin urmare Primăria ne ajută să avem toate condiţiile necesare pentru activitate.

 1. Care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă Casa de Cultură „Flacăra” şi de unde poate veni soluţia?

Nu avem probleme globale, dar există o problemă, cu care se confruntă probabil toată Moldova: lipsa copiilor. Dacă analizăm statistic situaţia, cu câţiva ani în urmă erau mai mulţi copii care activau la noi, deoarece avem ansambluri de horeografie, studio vocal și vocal-instrumental, dar numărul copiilor în fiecare an scade considerabil. Cauza principală este că lumea pleacă tot mai mult din ţară, iar acum şi pandemia ne joacă festa, părinţii preferâd să ţină copiii acasă. Sperăm să trecem de aceste momente grele şi să revenim la viaţa deplină, de mai înainte.

 1. Ce viziune artistică/filosofie are Casa de Cultură „Flacăra”?

Viziunea noastră artistică se regăseşte în promovarea şi educaţia copiilor talentați artistic. Lucrăm cu copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 18 ani. Muncim pentru a aduce beneficiu societății noastre prin promovarea și răspândirea tuturor artelor. Pentru asta şi sunt create casele de cultură,  de creaţie și multe alte instituții.

 1. Cum se va implica Casa de Cultură în sărbătorile de Revelion şi ce planuri aveţi pentru 2021?

Vom organiza un matineu pentru copii, care va avea loc fără prezența părinţilor, pentru a nu crea îmbulzeală în pandemie, dar cu surprize și cadouri de la Moș Crăciun. Dacă în 2021 va continua pandemia, vom lucra aşa cum lucrăm şi acum: online şi respectând toate normele de protecţie. Dacă trece pandemia, vom reveni la viaţa de cândva cu multe spectacole, concerte şi săli arhipline.

 1. Ce înseamnă pentru Dumneavoastră cultura şi de ce este importantă pentru societatea noastră?

Cultura este foarte importantă pentru societatea noastră, chiar dacă cineva gândește că ea este pe planul doi sau trei. Trăim într-o epocă a consumului, a degradării inteționate a tineretului, cu o muzică în care se face propagandă de droguri, sex şi alte lucruri neadmisibile. Numai cultura ne va ajuta să rămânem oameni, să nu degradăm, doar ea ne va salva. Trebuie corect să educăm copiii să perceapă, să aprecieze și să iubească: muzica, dansurile, în general arta şi să nu ne uităm istoria şi tradiţiile noastre strămoşeşti. Fără case de cultură, case de creaţie şi teatre, tot ce este cultură se va pierde, iar omul va deveni un simplu consumator.

 1. Cu ce realizare profesională vă mândriţi în mod deosebit?

Mă mândresc cu faptul că Dumnezeu mi-a dat harul de a cânta şi încerc să fac ceva util pentru societatea noastră. Am cântecele mele, îmi fac repertoriul meu şi apreciez toate cântecele, nu am unul mai deosebit, le iubesc pe toate ca pe copii mei. Mă bucur când cineva apreciază munca pe care o fac zi de zi. Iar cel mai mare dar pentru un artist să știți că sunt aplauzele sincere ale spectatorilor.

 1. Care sfaturi oferite de părinţi vă servesc drept motto în viaţă şi activitate?

Mama mea mi-a spus aşa: „Când nu ştii cum să procedezi, procedează cu soviste şi nu vei da greş niciodată”. Numai aşa trebuie să trăim, cu bun simț.

 1. Ce aţi dori să le uraţi bălţenilor în noul an?

Aş vrea să le urez bălțenilor multă sănătate, înţelepciune şi cultură. Aş vrea mult ca oamenii să fie mai aproape de muzică, de ceea ce este mai frumos, căci doar astfel vor fi mai fericiți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.