DIN PRIMA SURSĂ: INTERVIU CU GABRIELA CARAUȘ, 25 DE ANI DE ACTIVITATE ÎN CADRUL OSC BĂLȚI

502
  1. Timp de 25 de ani ați activat la OSC Bălți, ultimii șapte ani deținând funcția de șefă. O familie fericită se vede din ziua căsătoriei?

Da, se vede din start, chiar de la depunerea cerererii de căsătorie. Dacă la început există unele neînțelegeri mici între tineri, cu timpul înțelegerele vor deveni tot mai mari și mai mari. Dacă de la început există un dialog, o cedare, atunci și pe viitor această familie va rezolva toate problemele împreună.

  1. Care sunt principiile pe care există o familie împlinită?

La bază mereu trebuie să fie dragostea. „Dacă dragoste nu e, nimic nu e”, după cum spune Marin Preda. Deci, trebuie să existe dragoste, respect reciproc, înțelepciunea de a asculta, înțelepciunea de a auzi, înțelepciunea de a tăcea, când nu e momentul de a răspunde… trebuie să manifești mereu o răbdare înțeleaptă și în același timp trebuie să existe un dialog între soți. Cred că acestea sunt principiile de bază într-un cuplu sănătos și în cazul unei căsătorii durabile. Francezii au o expresie: „Ils s’entendent bien”, o traducere mot a mot a căreia ar fi „Ei se aud bine”. Noi spunem că ne înțelegem bine, expresia franceză e puțin alta și este foarte important ca într-un cuplu partenerii anume să se audă reciproc.

  1. Ați fost din start șefă a OSC sau ați parcurs un drum lung? Cum s-au întâmplat toate?

Nu am avut ocazia să obțin o funcție partajată politic, prin urmare parcursul meu profesional a fost unul sănătos. M-am angajat la serviciu în anul 1992, când aveam 26 de ani și nu puteam nicicum să fiu șefă. Timp de 18 ani mi-am făcut munca cinstit, am crescut profesional în domeniu și astfel, într-un moment potrivit, când șefa precedentă s-a pensionat, mi s-a făcut propunerea de a ocupa funcția de Șefă a Oficiului Stării Civile Bălți, reieșind din parcursul meu profesional și din studiile pe care le aveam.

  1. Ați studiat pedagogie și pshilogie, apoi ați început să faceți studii universitare și în domeniul juridic. Care a fost imboldul ce v-a determinat să faceți acest pas, de la pedagogie la jurisprudență?

Vin dintr-o familie de profesori, de aceea și am făcut studiile în pedagogie, mai ales că la Bălți exista doar Institutul Pegadogic „Alecu Russo”, cum i se spunea pe timpuri. Din toate facultățile propuse am ales Pedagogia și Psihologia preșcolară. Aceasta a fost prima mea formațiune universitară, am făcut un studiu aprofundat în domeniul Psihologiei Generale, Psihologiei Copilului Preșcolar și timp de patru ani am participat la mai multe conferințe studențești, conducătorul meu științific fiind Domnul Petru Jelescu.

Cunoștințele în domeniul psihologiei sunt foarte necesare, mai ales în ziua de azi, dar și pentru orice persoană, deoarece în momentul când viața este foarte stresantă, nu este în plus să ai unele cunoștințe psihologice. În anul 1992 am avut fericita ocazie de a primi propunerea din partea Șefei OSC să fiu angajată ca specialist în cadrul instituției. A fost momentul de tranziție, era nevoie ne cadre naționale. Deoarece vorbesc foarte bine rusa și româna am făcut față cerințelor. Activând și ciocnindu-mă ades cu legea, mai ales că s-a deschis facultatea de Drept și Economie la „Alecu Russo”, m-am înscris în prima promoție și am făcut studii post-universitare de trei ani, până în 1999. Mai târziu, în 2006, am făcut masteratul în Dreptul Civil.

  1. Ce v-a învățat experiența de 25 de ani de la OSC? Care sunt regulile de aur ale unui manager bun?

OSC-urile pe timpuri, sper că și acum, aveau un dublu scop. Mai întâi de toate, OSC sunt niște birouri juridice, care activează conform buchiei legislative. Dar, în același timp, aici aveau loc ceremoniile binecunoscute de căsătorie, care sunt o activitate plină de creație. Am avut marele noroc să fac aceste chestii și sunt fericită, fiindcă au fost o pagină foarte frumoasă din viața mea.

Cel mai complicat lucru este lucrul cu oamenii. Principiile de bază au fost: gestionarea corectă, instruirea corectă și aprecierea colectivului la justa valoare. La bază întodeauna am avut onestitatea, mai întâi de toate trebuie să fii onest cu tine, apoi cu colegii tăi. Trebuie să ai o atenție deosebită față de colegi. Niciodată colegii mei nu au fost subalterni pentru mine, ei au fost doar colegi. Pentru mine a fost foarte important să creez condiții la maxim bune pentru lucru. Când faci niște condiții bune pentru lucrători, atunci eficacitatea muncii crește.  De aceea practic oficiul nostru nu avea plângeri, rânduri și probleme majore în perioadele grele de ridicare a certificatelor. Șeful trebuie să fie disciplinat, mai ales în cuvântul pe care-l dă. Nu în ultimul rând, șeful trebuie să fie un bun profesionist, fiindcă el este persoana care gestionează activitatea profesională, nu este doar manager al activității.

  1. Ați renunțat la Bălți în favoarea Parisului. Ce trebuie să cunoască oamenii, care doresc să se stabilească cu traiul peste hotare?

Au fost mai multe motive care m-au determinat să fac acest pas, să mă rup de zona de confort pe care o aveam acolo în Moldova, de la statulul meu social, dar motivul a fost foarte important – reuniunea mea cu familia, deoarece toată familia mea de ani buni de zile era aici, la Paris. De aceea, a venit un moment potrivit, când au venit schimbările în domeniul Stării Civile și am hotărât că este timpul să mă alătur familie mele. Pentru mine, Parisul nu a fost o noutate, deoarece îmi vizitam foarte des familia înainte de a veni aici. Dar Parisul vizitat și Parisul în care trăiești sunt două lucruri foarte diferite. Este foarte greu să-ți construiești viața din nou, într-o țară străină, cu o limbă străină pentru tine. Mai întâi de toate trebuie să rămâi înțelept față de faptul că trebuie să primești această țară, trebuie să te accepți pe tine în această țară și nici într-un caz să nu renunți la scopurile pe care le ai. Ne pare că trăim cu toții în același timp, că suntem aceeași generație, dar când trăiești zi de zi în altă țară este foarte complicat. Este grea și perioada de adaptare, dar încet ajungem și la etapa de integrare în această societate. Prin urmare, răbdare, răbdare și niciodată nu trebui să renunți la scopurile propuse.

  1. Care sfaturi oferite de părinți vă servesc drept motto în viață și în activitate?

Vin dintr-o familie de profesori. Părinții mei, Teodor și Emilia Carauș, regretații mei părinți, au fost totdeauna o icoană pntru mine și au avut foarte multă răbdare, au fost niște persoane oneste, au fost niște persoane bine determinate, cu valori bine definite, omenești, cu suflet mare și foarte primitori. Mereu în familia mea se trăia după principiul că: „A fi domn e-o întâmplare, a fi om e-un lucru mare” și acesta a fost principiul care a stat la baza educației mele și a surorii.

  1. Bate la ușă anul 2021. Ce urări aveți pentru bălțeni în noul an?

Pentru bălțeni, pentru fiecare dintre noi și pentru toată lumea vreau să urez sănătate, deoarece sănătatatea este primordială în această perioadă de catastrofă sanitară. Pentru țara noatră vreau să urez un început frumos de președenție al doamnei Maia Sandu, izbândă în tot ce va întreprinde Dumneaiei și cu „Doamne, ajută” să avem și noi o viață mai frumoasă acolo în Moldova.

Dat fiind faptul că așteptăm cu toții să ningă, aș vrea să vă ning puțin din partea poetesei Angelica Grosu:

Aș zice-așa:

„Să ningă,

Să ningă peste țară,

Să ningă peste noi

C-o viață mai ușoară,

Lipsită de nevoi.

 

Să ningă peste case

Și peste sărbători,

Cu amintiri frumoase,

Care se nasc în zori.

 

Să ningă cu iubire,

Să ningă cu speranță,

La noi cu fericire

Să ningă întreaga viață.

 

Să ningă cu iertare,

Să ningă de Crăciun

Și pe la fiecare

Mereu, c-un gând mai bun.”

La Mulți Ani, dragi bălțeni!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.