DIN PRIMA SURSĂ: INTERVIU CU ELENA MADINA, VOLUNTARĂ LA FONDUL PENTRU TINERI BĂLȚI, VOLUNTARĂ LA STUDEM – STEP UP FOR DEMOCRACY, REPORTER „NORD MEDIA”

354
  1. Cum a apărut voluntariatul în viața Dumneavoastră și cine v-a inspirat?

Prima mea experiență de voluntariat a fost la 17 ani, în cadrul Fondului pentru Tineri Bălți. Pe atunci eram o copilă timidă, introvertă și foarte neîncrezută, iar prezența mea în cadrul bordului de voluntari a fost mai mult o coincidență fericită, de unde și a început întreaga mea „carieră” în voluntariat. Fiind și prima experiență, nu cunoșteam în totalmente ce înseamnă a fi voluntar în adevăratul sens al cuvântului, însă am avut noroc de o echipă de oameni minunați, cu care am lucrat un an întreg și care mi-au întipărit bazele voluntariatului.

La început nu am avut modele în sfera voluntariatului, pe care le admiram, dar m-a inspirat și m-a motivat foarte mult conceptul de lucru al Fondului pentru Tineri, fiind un program care promovează și susține participarea tinerilor în viața comunității locale.

  1. Ce a ajuns să însemne acum voluntariatul pentru Dumneavoastră?

Acum, voluntariatul este o parte din mine, o viață paralelă pe care o trăiesc, pentru că majoritatea timpului meu îl petrec în acest mediu. Niciodată nu m-am simțit obosită în activitățile în care mă implic, chiar dacă au fost zile când lucram, cu colegii mei voluntari, zile întregi. M-am convins încă o dată că lucrurile care te inspiră și care îți aduc satisfacție, nu te vor extenua, ba din contra, te vor încuraja să faci lucruri și mai mărețe.

Voluntariatul îl mai asociez cu recunoștința. Sunt extrem de recunoscătoare experiențelor trăite, oamenilor, pe care i-am cunoscut în acest anturaj, pentru că, într-adevăr, m-au transformat, de la fetița timidă și neîncrezută, la o tânără curajoasă și cu inițiativă. Desigur, a fost un proces greu și de lungă durată, dar rezultatul merită din toate punctele de vedere.

  1. La ce activități ale Fondului pentru Tineri Bălți ați participat și cum vi se pare experiența?

În cadrul Fondului pentru Tineri am avut oportunitatea să particip în activități de instruire pe tema „Scrierea, evaluarea și monitorizarea proiectelor”. În urma acestor activități m-am inițiat în sfera proiectelor și am văzut o portiță de a fi activă în comunitatea în care trăiesc. Fiind în perioada respectivă și membru al Consiliului de Elevi al L.T.R.„Ion Creangă”, am împărtășit experiența mea și cu prietenii mei din consiliu. Astfel, am reușit în decurs de 2 ani să implementăm cu succes 4 inițiative de proiect. Acest succes al nostru nu ar fi fost posibil fără suportul Fondului pentru Tineri Bălți.

De asemenea, în vara anului 2019 am participat la tabăra de vară organizată de FpT, unde am avut ocazia să cunoaștem oameni extraordinari din diferite regiuni ale țării. Aici am avut ocazia să facem un schimb de bune practici.

Frecvent în cadrul FpT au fost organizate activități de teambuilding pentru echipa de voluntari, pentru că după cum se știe, o echipă lucrează eficient atunci când sunt uniți și au acceași viziune.

  1. Dar în cazul Studem – Step Up for Democracy?

Studem-Step up for democracy este un proiect cu și pentru tineri, iar în luna martie a anului curent am lansat Centrul de Tineret STUDEM. Aceasta este cea mai puternică și de suflet experiență de voluntariat. În primul rând, centrul de tineret este gestionat totalmente de către tineri, 11 voluntari care au fost instruiți pentru a gestiona cu succes acest centru de tineri și acum fac parte din „administrația centrului”. Noi  planificăm activitățile, gestionăm bugetul, organizăm și monitorizăm activitățile și tot noi am fost cei care ne-am stabilit regulamentul intern al bordului, care include principii de lucru, valori și alte aspecte importante unei bune gestiuni ale unui astfel de program.

Îmi aduc aminte că la început toți eram cu ochii pierduți, pentru că, uneori libertarea totală sperie și presupune multe riscuri. Într-adevăr, așa și a fost, au existat riscuri și obstacole foarte multe, dar din fiecare am luat cu toții lecția, și cu fiecare activitate organizată deveneam mai buni, iar asta ne motiva și mai mult să fim implicați.

  1. Vi se pare actual citatul Margaretei Maed: „Fără îndoială că un grup mic, dar dedicat și gânditor de cetățeni poate schimba lumea; de fapt, este singurul lucru care a schimbat lumea până acum.”

Da, susțin ideea. Programele pentru tineri, Centrele de tineret, asta au ca și scop, de fapt, cel puțin eu așa văd. Aceste activități pentru tineri, într-adevăr schimbă mentalități. Iar schimbarea în societate va porni atunci când mentalitățile vor fi schimbate. Și nu este de astăzi spus că fiecare om poate influența în medie alți 5 oameni care îl încojoară. Misiunea noastră este de a face schimbări spre bine, să tindem spre o comunitate democratică.

  1. Practicați voluntariatul, sunteți reporter. Ce planuri în domeniul profesional aveți deja schițate după absolvirea universității?

De câteva luni am început să fac voluntariat și în cadrul laboratorului de jurnalism „Nord Media” unde am testat roluri diferite, am activat și în rol de operator, am montat, dar cel mai mult m-am regăsit în calitate de reporter. Deși fac facultatea de economie, experiența de reporter mă va ajuta considerabil în cariera profesională, pentru că pe lângă abilitățile mecanice de jurnalist pe care le capăt, adițional îmi dezvolt dicția, gândirea critică și am devenit mult mai comunicabilă, lucru care este important în calitate de economist. Însă nu evit ideea de a mă lansa profesional și în calitate de jurnalist. Mă bucur mult că studenții de la facultatea de jurnalism au ocazia să capete o bună experiență în cadrul acestui proiect, și să creeze o comunitate de jurnaliști dedicați.

  1. Studiile de la noi și cele din România diferă mult? De ce ați optat anume pentru o universitate de peste hotare? Și ce sfaturi aveți pentru tinerii, care pleacă la studii peste hotare? De ce ar trebui să țină cont?

Sunt studentă la extensiunea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, facultatea de economie. Am optat pentru o universitate română, dar totuși făcând studiile aici, în Bălți, pentru că nu am vrut să renunț la activitățile pe care le am în afara studiilor. Studiile nu diferă foarte mult, doar prin faptul că studenților li se oferă o libertate mai mare, ceea ce mi se pare o metodă bună. O altă diferență este că la facultatea aceasta toți stundeții admiși primesc bursă, ceea ce este și un beneficiu foarte mare și un factor important atunci când absolvenții din liceu sunt în prag de luare a unei decizii. Și un mesaj scurt pentru elevii, care în acest an finisează liceul – dragi tineri, ascultați-vă inimile și acționați așa cum considerați voi, orice decizie veți lua, va fi cea mai bună. Alegerea unei profesii vă poate decide viitorul. Alegeți să fiți fericiți!

  1. Care sfaturi oferite de părinți și bunei vă servesc drept motto în viață?

Pot spune că sunt o norocoasă, am 2 mame, cea care mi-a dat viață și cea care îmi este  bunică. Bunica mea este o femeie foarte înțeleaptă și de mică îmi vorbea despre bunătate, aceasta era valoarea supremă a familiei mele. Am fost mereu încurajată să fiu bună cu toți, să fac fapte bune. Realizez că anume asta a influențat atât de mult să mă implic activ în voluntariat. Aportul mamei a fost considerabil, este omul care a stat în spatele meu la fiecare eșec și succes încurajându-mă să nu aplec capul la fiecare obstacol.

  1. Ce ați dori să le aducă Moș Crăciun bălțenilor în 2021? Dar Dumneavoastră?

Vreau ca în acest an Moș Crăciun să aducă bălțenilor motivație de implicare. Este important ca fiecare cetățean să dorească schimbarea. Tinerii în special, au oportunități de dezvoltare, unicul pas făcut este motivația de a fi implicat. Consider că dacă bălțenii vor fi suficient de doritori, schimbarea va veni de la sine. Iar eu îmi doresc de la moșul  ca anul acesta să fie cel puțin la fel de încărcat ca 2019 cu oportunități, succese, dar și impedimente, și nu în ultimul rând cu oameni minunați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.