DIN PRIMA SURSĂ: INTERVIU CU DANIELA CUHARSCHI: „NU LĂSA TIMPUL SĂ TREACĂ ÎN CAZUL ÎN CARE AI O PROBLEMĂ SAU UN CONFLICT NEREZOLVAT”

30

Sănătatea, după cum știm, e cea mai de preț comoară. Cum să-ți păstrezi sănătatea mintală intactă, cum să interacționezi cu persoanele din jurul tău, cum să te descurci cu depresia, divorțul, dependența, dificultățile interpersonale și violența aflăm de la Daniela Cuharschi, Directorul Centrului Comunitar de Sănătate Mintală din mun. Bălți.

Orașul meu: Orice locuitor al orașului Bălți se poate adresa la centru și, totuși, care sunt categoriile de oameni, care beneficiază de serviciile Dumneavoastră? Care este grupul țintă al centrului?

Cuharschi Daniela: „Da, orice locuitor al municipiului Balți, copil sau adult cu probleme de ordin mintal/de intelect, psihic şi de comportament poate beneficia de serviciile centrului.

Pentru admiterea în serviciul „Centrul de zi” solicitantul trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii:

 1. a) tulburare psihică în stare de remisie;
 2. b) retard mintal gradul uşor sau mediu;
 3. c) vârsta de la 18 ani până la 60 ani, în Centrul de zi pentru adulţi ;
 4. d) vârsta de la 4 la 18 ani în Centrul de zi pentru copii;
 5. e) deţinerea gradului de invaliditate (după caz).”

Orașul meu: Care sunt factorii ce afectează sănătatea mintală și ce reguli trebuie să respecte fiecare din noi pentru a-și menține sănătatea mintală intactă?

Cuharschi Daniela: „Factorii care pot să crească riscul dezvoltării unei boli mintale includ:

 • Istoric de afecțiuni mentale în familie (părinți, frați);
 • Situații stresante din viața noastră (probleme financiare, moartea unei persoane dragi, divorțul);
 • Anumite boli cornice, de exmplu diabetul;
 • Afectarea creierului ca urmare a unei vătămări, lovituri la cap;
 • Experiențe traumatice (lupte, atacuri militare);
 • Consumul de alcool sau droguri;
 • Neglijare sau abuz în perioada copilăriei.”

Orașul meu: Cum să îți păstrezi sănătatea mintală?

Cuharschi Daniela:

 • Respectați programul de somn;
 • Mănâncă regulat și sănătos;
 • Activitate fizică;
 • Provoacă-ți creierul;
 • Ascultă semnalele corpului și minții tale ;
 • Ține legătura cu ceilalți;
 • Alege ce te face fericit, ia o pauză de la gadgeturi și informații ;
 • Dedicați timp naturii.

Orașul meu: Din ce motive unii oameni refuză tratamentul medicamentos și cum discutați cu aceste persoane? Cum vă reușește să-i convingeți să se trateze?

Cuharschi Daniela: „Un individ devine bolnav psihic atunci când nu se mai acceptă pe sine însuși sau pe alții, când are o preocupare excesivă pentru propriul corp și propria persoană, când pierde contactul cu realitatea retrăgându-se în propria lume și nu se mai poate adapta normelor sociale, ocupaționale și culturale. Boala psihică este privită încă de către societate ca o afecțiune rușinoasă, chiar reprobabilă.

Între două fiinţe umane, care vin în contact, se stabileşte întotdeauna un raport afectiv, care poate fi pozitiv (respect) sau negativ (repulsie, desconsiderare). Este util, de asemenea, ca profesionistul în sănătate mintală să aibă o relaţie de susţinere şi încurajare cu membrii familiei beneficiarulului și beneficiarul însuși.”

Orașul meu: Organizați întâlniri anonime între pacineții, care au aceleași probleme, ca să-și împărtășească din experință? Pe ce probleme se fac întrunirile?

Cuharschi Daniela: „Sunt organizate ședințe de suport şi autosuport cu psihologul şi nursa psihiatrică (o dată la două săptămâni), pentru a discuta despre anumite probleme, comune tuturor participanților, cum ar fi depresie, divorț, dependențe, dificultăți interpersonale, violență domestică, violență fizică, sexuală, psihologică.”

Orașul meu: Cu ce probleme se confruntă centrul în activitatea sa și ce soluții optime vedeți?

Cuharschi Daniela:

„- Fluxul lucrătorilor din cauza contingen-tului dificil de beneficiari;

-Lipsa transportului care ar favoriza mărirea numărului de beneficiari.

Soluția ar fi: Identificarea surselor financiare din exterior şi cofinanţarea.

Orașul meu: Unul dintre programele centrului este organizarea de seminarii, ore informative, mese rotunde și conferinţe cu scop de prevenire a bolilor psihice și de promovare a unui mod sănătos de viață. Cum v-a reușit acest program în 2020, ținând cont de pandemie?

Cuharschi Daniela: „În scopul sensibilizării opinei publice privind persoanele cu probleme de sănătate mintală reprezentanții Centrului comunitar de sănătate mintală au elaborat buclete informaționale, care au fost repartizate în comunitate cu ajutorul voluntarilor. Mese rotunde au fost organizate cu respectarea tuturor cerințelor impuse de CSE, împreună cu  studenții specialității Psihologie, care au promovat practica de specialitate.”

Orașul meu: Ce planuri are centrul pentru 2021?

Cuharschi Daniela: „-Dezvoltarea abilităţilor primare, de autodeservire şi educaţionale ale persoannelor cu probleme de sănătate mintală şi sporirea nivelului general de conştientizare asupra importanţei menţinerii persoanei cu necesităţi speciale în familie şi în comunitate.

– Programa de prevenire a instituţionalizării, dezinstituţionalizării şi incluziunii sociale: desfăşurarea activităţilor de menaj, artistice şi de socializare;

-Asigurarea măsurilor de orientare și formare profesională a persoanelor cu dizabilități, în baza necesităților individuale;

-Noi informaţii, metode şi tehnici de lucru privind dezvoltarea profesională a colaboratorilor;

– Reparația unui bloc.”

Orașul meu: Care sfaturi părintești vă servesc drept motto în activitate și în viață?

Cuharschi Daniela:

Munca înnobilează omul .

“Nu ne alegem în mod întâmplător unii pe alții. Îi întâlnim numai pe aceia care există deja în subconștientul nostru.”

Fiecare boală ascunde o cauză subtilă – un șoc emoțional puternic, o supărare adâncă, reprimată, o problemă de cuplu sau alte aspecte psihologice. Așa că, îți recomand din suflet: nu lăsa timpul să treacă în cazul în care ai o problemă sau un conflict nerezolvat. Apelează cu încredere la un psiholog, el te poate ghida în creionarea soluțiilor specifice problemei tale.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.