DIN PRIMA SURSĂ: INTERVIU CU CONSTANTIN CURCA, COORDONATOR AL CENTRULUI DE TINERET ȘI AL FONDULUI PENTRU TINERI

333
 1. Lucrați cu tinerii. Care este importanța existenței unei organizații pentru tineret?

Tinerii din Republica Moldova reprezintă o forță imensă în procesul de democratizare și europenizare a țării. În ultima perioadă, așa s-a întâmplat că, vocea civică a tinerilor a fost slab exprimată în cadrul alegerilor din Republica Moldova, fapt care este un element esențial al procesului de exercitare a drepturilor fundamentale ale omului şi, mai ales, a drepturilor civile şi politice. Astfel, existența organizațiilor de tineret își găsește utilitatea anume în importanta de informare și educare a sectorului de tineret, în vederea aprobării unei poziții civice active în societate. Or, tinerii sunt acea forță motrică, care poate genera schimbări sociale majore, dat fiind faptul că sunt mult mai deschiși spre inovații și abordări noi.

 1. Majoritatea tinerilor pleacă la studii peste hotare, doresc să se stabilească acolo cu traiul și sunt mai puțini curajoșii, care aleg să revină acasă. Dumneavoastră ați rămas la Bălți. Care a fost punctul decisiv, care v-a determinat să procedați anume așa?

Consider că este important ca tinerii să beneficieze de studii de calitate. Dacă acestea pot fi obținute peste hotarele țării este o oportunitate foarte bună. Important în acest proces este ca acei tineri, de obicei cei mai buni, care pleacă la studii peste hotare să fie motivați să revină acasă pentru a implementa cunoștințele acumulate și depune efort pentru a realiza schimbări. Am ales să rămân în țară, deoarece consider că putem schimba lucrurile spre bine acasă, dar trebuie să depunem eforturi. Consider că în procesul de atragere a tinerilor în câmpul muncii din țară trebuie să depună efort statul creând mecanisme eficiente de a motiva tinerii să rămână în țară sau să revină înapoi cu cunoștințe, după finalizarea studiilor de peste hotare.

 1. Pe 3 martie 2020 a fost deschis Centrul de Tineret „STUDEM”. Care sunt obiectivele acestui proiect și ce rezultate ați reușit să înregistrați, mai ales că după lansarea a venit peste și noi pandemia?

Centrul de Tineret „STUDEM” este o inițiativă a AO ”CREEDD” și are drept obiectiv consolidarea capacităților sectorului de tineret din Bălți. Centrul are o abordare inovatoare comparativ cu alte centre existente la moment. Modalitatea de lucru a centrului este transpusă din experiența partenerilor proiectului din Danemarca. Centrul de Tineret își axează activitatea pe trei piloni importanți:

 1. Voluntariatul – toți cei implicați în activitatea Centrului o fac din proprie inițiativă.
 2. Democrația – unde toți suntem egali.
 3. Tinerii ca valoare – în cadrul centrului toate deciziile și activitățile sunt organizate exclusiv de tineri.

În cadrul centrului sunt lansate mai multe cluburi, unde tinerii pot beneficia de servicii și activități, și anume: clubul de dezbateri, școala tânărului politic, clubul de engleză și clubul de chitară. Toți tinerii pot beneficia gratuit de aceste cursuri, de fapt, aceasta este una din regulile de bază în cadrul centrului. Totodată, în sine, centru reprezintă o entitate condusă și administrată de un grup de 11 tineri care sunt membri ai bordului. Aceștia decid ce activități vor fi organizate, gestionează cu spațiul centrului (care este oferit gratuit pentru grupurile de tineri, care manifestă interes și vor să organizeze activități de tineret) și gestionează și resursele financiare disponibile.

 1. Un alt proiect, pe care-l coordonați, este „Fondul pentru tineri”. În cadrul acestui fond tinerii sunt învățați să scrie un proiect și să gestioneze corect banii câștigați din el. Desigur, scrierea unui proiect este o muncă mare, dar, totuși, ce sfaturi aveți pentru tinerii care ar vrea să scrie un proiect, dar nu știu cum s-o facă, unde să apeleze și cu ce să înceapă?

„Fondul pentru tineri” este un proiect care vine să încurajeze tinerii să se implice în procesul de soluționare a problemelor sectorului la nivel local. Scrierea proiectelor este un proces complex, care necesită cunoștințe, însă cel mai mult necesită efort din partea tinerilor. Îndemnul meu este ca tinerii să fie implicați în procesul de dezvoltare a comunității, dacă ai dorința de a realiza aceste schimbări, cunoștințele poți să le obții în procesul de implicare. Sunt multe inițiative care promovează activismul în rândul tinerilor. „Fondul pentru tineri” este un proiect care oferă oportunități financiare pentru a soluționa problemele locale, combinat cu instrumente de instruire, care să învețe tinerii cum pot realiza aceste schimbări și nemijlocit cum se scriu proiectele. Sfatul meu este ca tinerii să dorească să fie implicați, instrumentele necesare pentru realizarea dorinței sunt disponibile.

 1. Cine sunt membrii echipei Dumneavoastră, care tineri se pot implica în echipă și ce parteneriate frumoase aveți?

Membrii echipei noastre sunt tineri implicați activ în soluționarea problemelor la nivel local. Orice tânăr poate deveni parte a echipe noastre, trebuie doar să fii tânăr care vrea să fie activ. Suntem o echipă care nu are superstiții și prejudecăți, orice tânăr și inițiativă este binevenită în organizația noastră și fiecare își poate găsi locul său. La moment, în cadrul proiectelor noastre sunt peste 40 de tineri.

 1. Cu ce probleme vă confruntați cel mai des în activitate și ce soluții ar fi binevenite astfel încât echipa Dumneavoastră să dispună de condiții mai confortabile de muncă?

Dacă este să ne referim la sectorul de tineret, de obicei cele mai mari probleme sunt legate de reticența APL față de multe dintre inițiativele tinerilor. Aici nu mă refer la cineva anume, de cele mai multe ori sectorul de tineret nu este privit ca o prioritate și sunt susținute prea puține inițiative venite de la tineri, inclusiv financiar. Considerăm că sectorul de tineret va deveni mult mai activ și va avea mai puține probleme în momentul în care acesta va deveni un sector prioritar pentru APL.

 1. Ce proiect visați cândva să implementați? Ce impact va avea asupra societății?

Unul din proiectele la care am visat foarte mult timp împreună cu colegii din organizație este Centrul de tineret. Acesta devine acum realitate prin intermediul STUDEM. Un centrul de tineret care dispune de spațiu, oportunități și resurse financiare pentru inițiative bune, care este gestionat și administrat excusiv de tineri. Problemele de tineret trebuie să fie soluționate inclusiv prin implicarea directă a tinerilor în aceste procese. Ceea ce și realizăm pas cu pas la momentul de față.

 1. Ați fost și sunteți implicat în foarte multe proiecte. Cu ce realizări vă mândriți în mod deosebit?

Este foarte greu să spun care sunt aceste realizări, au fost mai multe realizări, dar mai mici. Consider că realizările cele mai mari, cu care o să mă mândresc, urmează. Anume aceasta mă motivează să muncesc zilnic. Cel mai important lucru, pe care îl realizez zi de zi este faptul că “Investesc în Tineri” – lucrul cel mai important, pe care poate să-l realizeze o organizație de tineret.

 1. Care sfaturi oferite de părinți vă servesc drept motto în activitate și în viață?

Părinții sunt cei care pun baza personalității, cum se spune: cei 7 ani de acasă care te caracterizează ca persoană. Îndemnul care mă ghidează este de a fi consecvent în ceea ce fac și să depun efort pentru a obține rezultatul dorit. O persoană care vrea să obțină performanță este cea care vine prima la orice activitatea și pleacă ultima. Fiecare zi este o oportunitate să fii mai bun și aceasta încerc să fac zilnic.

 1. Urmează runda întrebărilor blitz la care răspunsurile trebuie să fie de la un cuvânt până la o propoziție:

Dacă soție, atunci pentru totdeauna. 

Ce valori stau la baza unei familii fericite?

– Abilitatea de a ceda, altfel spus, să iubești persoana de lângă tine.

Care sunt calitățile unui tânăr activ civic?

–  Dorința.

Sunt fericit când muncesc.

Sper că sectorul de tineret va deveni forța motrică a societății noastre.

Nu încape îndoială că tinerii activi sunt cei care schimbă lumea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.