DIN PRIMA SURSĂ: CONSILIERUL MUNICIPAL SERGIU BURLACU PREZINTĂ RAPORTUL DE ACTIVITATE PENTRU UN AN DE ACTIVITATE ÎN CM BĂLȚI

75

Dragi Bălţeni,

Precum mi-am asumat în cadrul alegerilor locale din 20 octombrie 2019, la finalizarea primului an de mandat în Consiliul Municipal Bălţi, vin cu un raport de activitate în faţa cetăţenilor şi presei.

În anul 2019, la 20 octombrie au avut loc alegerile locale în toate localitățile din Republica Moldova,  pentru care cetățenii au votat conform preferințelor politice, cu gândul la un trai decent și speranţă la o dezvoltare pe toate ramurile subordonate Administrației Publice Locale, mizând pe faptul că aleșii locali și primarul, în primul rând, își vor onora obligațiunile, exact precum și-a asumat fiecare dintre cei care au luptat pentru a conduce primăriile și a-i reprezenta pe cetățeni în consiliile locale.

Deși, echipa pe care o reprezint,  în alegerile locale din 2019 a obținut doar un mandat în Consiliul Municipal Bălți, angajamentele pe care ni le-am asumat, le propunem de fiecare dată la ședințele Consiliului Municipal, venind cu argumente concludente.

Majoritatea în Consiliul Municipal Bălți este deținută de Partidul Politic condus de domnul Usatîi, primar ales al municipiului Bălți. Astfel, eu,  făcând  o opoziție constructivă față de această majoritate, de fiecare dată am propus modificări ale proiectelor de decizie, am criticat deciziile, când acestea erau iraționale sau nu erau în interesul municipiului, am venit cu inițiative și am insistat pe realizarea acestora pe cât era posibil şi am susţinut proiectele viabile.

Totuşi, constat că nu este uşor să lupți de unul singur în Consiliul Municipal, reprezentând zecile de mii de oameni nemulțumiți de deciziile Consiliului Municipal și ale administrației publice locale, dar asta nu ne poate împiedica să continuăm să reprezentăm voința cetățenească în factorul decizional local.

Spre regret, adesea vocea noastră  încearcă a fi omisă din cadrul decizional, făcând circ, unde este nevoie de serioitate și implicare, iar deciziile cu adevărat importante fiind discutate într-un cerc restrâns de interes în afara şedinţelor oficiale, camarilă transpartinică care, până și astăzi, foloseşte pârghiile administrative în scopuri de interes, în care bugetul municipal a devenit o sursă de îmbogățire pentru unii decidenţi care se află la conducerea primăriei sau influenţează deciziile acesteia.

Transparența decizională pe chestiuni cu adevărat importante este mai joasă, decât este încrederea cetățenilor în politicieni, cetățenilor fiindu-le aruncate fumigene acolo, unde nu se dorește dialog și claritate și astea se întâmplă doar din motiv că există interes.

În câteva cazuri, în urma unor sesizări către organele de control, am concluzionat că există bănuieli rezonabile pentru a considera că această camarilă are o influenţă extinsă şi în unele structuri care sunt menite să investigheze şi să sancţioneze grupurile de interes, dar despre acest fenomen vom vorbi cu altă ocazie, după posibilitatea de a prezenta probe.

Totuși, pe cât de multe neregularități există, voi continua să fac presiuni și voi elucida cazurile unde se comit ilegalități care duc la prejudicierea bugetului și călcarea în picioare a interesului comunitar.

Unii „baronași locali”, încearcă să împiedice activitatea mea de Consilier Municipal, punând presiuni pe direcțiile Primăriei și conducătorii Întreprinderilor Municipale, ca aceștia să nu prezinte raporturi și informații la solicitarea mea, deși sunt obligați prin lege să o facă.

De altfel, pentru ei acesta este un joc de interes, în care regulile sunt dictate de ei înşişi și nu de circulara supremă – Constituția și Legislația Republicii Moldova, lucru pe care îl voi taxa mereu, insistând ca legea să stea în capul mesei, iar aleșii locali și PRIMARUL, SĂ FIE ÎN SLUJBA CETĂȚENILOR ȘI NU CETĂȚENII ÎN SLUJBA ALEȘILOR LOCALI.

Dacă unora le pare că barierele puse mă vor opri să lupt pentru prosperitatea noastră și pentru a scoate impostorii și corupții din funcțiile decizionale, greşesc amarnic.

Eu  am ajuns să reprezint cetățenii în Consiliul Municipal Bălți cu numele meu și echipei mele, fără finanțări obscure și oameni murdari în spatele meu, care să mă influențeze, lucru pe care îl detest și nu îl voi accepta!

Totuși, revenind la scopul inițial al acestei adresări, vreau să prezint în fața domniilor voastre, pe scurt, raportul de activitate în timp de un an de la alegerile locale din 20 octombrie 2019 și până în prezent.

 1. Am adus la normalitate taxa locală pentru benzinării, astfel am adus în bugetul municipal peste 3 milioane de lei.
 2. Am luptat pentru menținerea taxei vechi pentru imobil, astfel ca cetățenii și așa sărăciți de vremuri grele și guverne ipocrite, să nu aibă de achitat un impozit mai mare pentru spațiul de locuit. Spre regretul tuturor ceățenilor, majoritatea decidentă din Consiliu, în frunte cu Conducerea primăriei de Bălţi au optat pentru a mojora această taxă, sub efectul căreia au căzut zeci de mii de personae care păstrează bănuții pentru o pâine.
 3. Am susținut inițierea procedurii de fondare a Consiliului Municipal al Tinerilor, unitate importantă pentru familiariazarea tinerilor cu procesul decizional.
 4. Am insistat pe continuitatea proiectului municipal – Bugetul Civic, proiect direcționat spre cetățeni, unde aceștia decid de sinestătător, prin proces de vot, unde să direcționeze o sumă de până la  un milion de lei alocați din bugetul municipal. Spre regret, aceeași majoritate constituită la Bălți din reprezentanții Partidului Politic “Partidul Nostru” s-a opus acestui proiect, admit că din interes de a gestiona de sinestătător banii și de a nu permite cetățeanului simplu să decidă unde vor fi investite aceste mijloace financiare.
 5. Am insistat și am pus pe ordinea de zi proiectul de creare a Consiliului Consultativ Cetățenesc, organ destinat implicării cetățenilor, în scopul apropierii acestora de factorul decizional și implicare în procesele Consiliului Municipal și ale Primăriei, astfel, ca vocea adevărată a cetățenilor să fie auzită de la tribuna Consiliului Municipal. Acum, acest proiect se află în proces de implementare.
 6. Am insistat pe aplicarea Primăriei din Bălți la proiectele finanțate de România prin Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, astfel, încât municipiul Bălți să obțină un sprijin cât mai consistent din partea fraților de peste Prut. La moment s-au depus actele pentru participare pentru obţinerea finanţării de la DRRM.
 7. Am lansat dialogul cu reprezentanții primăriilor din România, pentru a iniția procesul de apropiere instituțională cu localitățile din Dreapta Prutului și obținerea sprijinului necesar pentru inițierea mai multor proiecte de infrastructură și preluarea bunelor practici europene şi, în timpul apropiat, voi efectua câteva vizite în dreapta Prutului pentru a extinde acest dialog.
 8. Am adus peste 5000 de cărți din Piatra Neamț și Brăila pentru mai multe instituții de învățământ din Bălți, iar acest proces va continua și după 1 ianuarie 2021.
 9. Am susținut angajații medicali pe timp de pandemie, indentificând agenți economici care au venit cu sprijin necondiționat și gratuit în dezinfectarea spațiilor din cadrul mai multor IMSP-uri, dar și în Spitalul Clinic Republican din Bălți, au fost făcute donanții de peste 1000 măști de protecție pentru Spitalul Clinic Republican din Bălți și Instituții de Educație Timpurie din Bălți și Elizaveta.
 10. Am luptat și lupt cu ilegalitățile din cadrul Primăriei și Întreprinderilor Municipale, în scopul scăderii efectului coruptiv la ZERO, de asemenea, vom opta pentru înlăturarea corupților de la funcțiile-cheie din cadrul Primăriei și instituțiilor subordinate Consiliului Municipal.
 11. Am propus inițiative cu privire la elaborarea unui proiect pe termen mediu, pentru ca municipiul Bălți să dețină sistem de canalizare pentru fiecare casă de locuit, în special, am insistat pentru ca în 2020 să fie elaborată documentația de proiect pentru străzile Ștefan Neaga, Orheiului și Heciului, pentru ca acești locuitori ai municipiului Bălți să beneficieze, cât de curând, de un sistem de canalizare și drum practicabil.
 12. Am readus la Bălți tradiția de a celebra sărbătorile patriotice, printre care, 1 decembrie – Ziua Naţională a României, 3-4 martie – Declaraţia de Unire din 1918 la Bălţi, comemorarea victimilor represiunilor din perioada regimului totalitar-comunist și multe alte date importante pentru neamul nostru.
 13. Ne-am opus și ne vom opune privatizărilor ilegale și construcțiilor ilegale, la fel, precum și nu vom admite instalarea monumentelor antinaționale la Bălț
 14. Am efectuat 21 de întrevederi cu cetățenii orașului în care am identificat problemele cu care se confruntă bălțenii, transmițând, în calitate de Consilier Municipal, demersuri la APL, pentru ca acestea să fie reparate imediat, lucru care adesea nu se întâmplă, din motiv de lipsă de voință administrativă și impunerea birocrației pe primul loc.
 15. Am început procedura de evaluare a competențelor profesionale a tuturor funcționarilor publici din Primărie, astfel încât cei care nu fac față cerințelor enunțate în lege cu privire la activitatea funcţionarului public, să nu mai ocupe funcții de conducere în cadrul Primăriei.
 16. Am lansat inițiativa de compensare a cheltuielelor pentru cetățenii care în perioda lunii octombrie, fiind posesori ai abonamentelor pentru călătorie cu troleibuzul, au suportat incomodități și cheltuieli suplimentare, odată cu închiderea străzii Decebal. Astfel, am cerut ca în luna decembrie, toți cei care dețin abonamente pentru luna octombrie, să beneficieze de o reducere de 50% la achiziționarea abonamentelor pentru luna decembrie.

Pe lângă cele expuse, în scopul optimizării întreprinderilor municipale şi soluţionării problemelor cu care se confruntă locuitorii municipiului, am depus peste 55 de demersuri către Administraţia Publică Locală.

Stimați prieteni, astea fiind doar unele din cele asumate, și activitatea mea fiind la început de cale, fiind urmată de încă 3 ani de mandate, Vă asigur de faptul că pe cât îmi va sta în putință, voi continua să realizez angajamentele asumate, și voi fi alături de voi, întrucât grijile și nevoile să fie auzite, iar problemele rezolvate de cei pe care i-au ales oamenii și care primesc salariu din banul public.

Aici închei acest raport. Vă doresc o zi bună în continuare, şi vă asigur de faptul că angajamentul suprem asumat faţă de bălţeni, de a aduce prosperitate, mi-l asum şi pentru următorii ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.