DIN PRIMA SURSĂ: CIUMAȘ GHENADIE: „SOLUȚIONAREA ACESTOR PROBLEME NU CONSTĂ ÎN MODIFICAREA LEGISLAȚIEI, CI ÎN EDUCAREA ECOLOGICĂ DE LA O VÂRSTĂ FRAGEDĂ”

27

O ramură de maxim interes nu doar pentru țara noastră, dar și pentru toate țările lumii este ecologia. Problemele ecologice le aduce nu doar tehnologia, dar și lipsa de educație. Mai multe la acest subiect și despre ecologia de la Bălți ne vorbește Ciumaș Ghenadie, Directorul Inspectoratului pentru Protecția Mediului Bălți.

Orașul meu: Care este cel mai greu lucru în activitatea pe care o desfășurați și cum reușiți să faceți față lucrurilor?

Ciumaș Ghenadie: Cel mai greu lucru în activitatea desfășurată este implementarea legislației ecologice și a actelor normative. Reușim să facem față lucrurilor prin intermediul mass-media, orelor ecologice, inspectărilor, actelor de control cu prescripții, proceselor verbale de contravenție cu aplicarea amenzilor.

Orașul meu: De la ce orașe trebuie să ia exemplu Bălțiul pentru a avea un mediu sănătos și care ar fi acele modificări la nivel de lege și mentalitate, care l-ar face să fie așa?

Ciumaș Ghenadie: Consider că În Republica Moldova nu există localități care ar prezenta un etalon de la care mun. Bălți ar putea lua un exemplu la compartimentul protecției mediului. Localitățile din republică nu dispun de poligoane autorizate pentru depozitarea deșeurilor, deșeurile sunt colectate neselectiv, deseori are loc distrugerea lor prin incinerare. Nu se dispune de stații de epurare a apelor reziduale, proiecte de organizare și amenajare a teritoriilor. Un exemplu la acest capitol am putea lua de la orașele europene.

Părerea mea este că soluționarea acestor probleme nu constă în modificarea legislației, ci în educarea ecologică de la o vârstă fragedă.

Orașul meu: Cum a decurs procedura de salubrizare a zonei de intrare-ieșire din mun, Bălți, inițiață la 16.12.2020? Cetățenii au devenit mai responsabili?

Ciumaș Ghenadie: În data de 16/12/2020 Inspecția pentru Protecția Mediului Bălți a dispus întreprinderea acțiunilor concrete de salubrizare a zonei de intrare-ieșire din cadrul mun. Bălți, prin colectarea și transportarea spre rampa poligonului orășenesc administrat de S.R.L. „Țambula-Bilicenii Noi” a deșeurilor de diferită proveniență, depozitat arbitrar de cetățenii iresponsabili cu rea-credință în fâșiile de protecție.

SA Drumuri Bălți a lichidat gunoiștile de pe drumurile de centură și intrare în or. Bălți. Drept urmare, prin acțiunile întreprinse ne dorim schimbarea opiniei societății civice spre una responsabilă față de protecția mediului și tot ceea ce înseamnă Ecologie. Cu regret, populația continuă depozitarea stihiinică a deșeurilor, creând un aspect estetic și sanitar neplăcut.

Orașul meu: La fel, am mai observat că în cadrul ședinței din octombrie ați optat pentru micșorarea procesului birocratic și ați stabilit planul sădirii de toamnă. Ce alte activități importante au demarat pe parcursul lui 2020?

Ciumaș Ghenadie: Luând în considerație că la nivel național a fost declanșată starea de urgență în sănătatea publică, prin infecția COVID-19, declarată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, aprobată de Parlament prin Hotărârea Nr. 55 din 17/09/2020, pe parcursul anului a fost redusă considerabil posibilitate de a desfășura activități de mediu. IPM Bălți totuși a depus efort pentru a realiza, în măsura posibilităților și restricțiilor impuse, obiectivele ce țin de activitatea inspecției.

Pot să menționez că pe parcursul anului 2020 s-a participat în vizite de lucru, de comun cu reprezentanții Ministerului Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului organizate la întreprinderiile rezidente zonei economice libere (ZEL): Î.C.S. ,,DRA Draexlmaier Automotive” S.R.L.; Î.C.S. „G.G. Cables&Wires E.E.” S.R.L. cu scopul informării angajațiilor în domeniul raportărilor datelor statistice la compartimentul managementului deșeurilor în sistemul electronic automatizat (SIA).  Concomitent, s-a asistat la vizite de studiu organizate de Oficiul Prevenirii Poluării Mediului, sub egida MADRM, desfășurate la întreprinderiile de stat: Î.S. „Calea-Ferată Moldova” și S.A. „Porumb” privind condițiile și modalitatea depozitării deșeurior periculoase cu conținut de bifenili și substanță activă.

Orașul meu: Cu ce întreprinderi, instituții și organizații aveți parteneriate și ce proiecte urmează a fi implementate în 2021?

Ciumaș Ghenadie: Inspecția pentru Protecția Mediului Bălți a încheiat un parteneriat cu S.A „TINERGIE – PERSPECTIVE ȘI  DEZVOLTARE”, sarcina-cheie a proiectului este implicarea adolescenților și tinerilor în rezolvarea problemelor locale de mediu ca parteneri deplini; dezvoltarea și implementarea proiectelor comune în domeniul promovării eco-activismului în rândul adolescenților și tinerilor din mun. Bălți.

Orașul meu: Cu ce realizare vă mândriți în mod deosebit?

Ciumaș Ghenadie: Consider că nu ar fi potrivit să vorbesc eu despre propriile realizări. Domeniul protecției mediului este unul care trebuia reformat încă cu mulți ani în urmă. Dar, consider că oricum am pus temelia unor începuturi frumoase, care, sper, în cel mai apropiat timp, să dea rezultatele ce le așteptăm.

Orașul meu: Care sfaturi părintești vă servesc drept motto înactivitate și în viață?

Ciumaș Ghenadie: „Munca este grea, atunci când viața este lipsită de un scop. Când trăiești pentru a realiza ceva mai măreț decât propriul orgoliu, munca grea devine o plăcere.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.